Читај ми!

Ђурић: Дијалог је у коми, нова хапшења Срба рукавица бачена у лице САД и ЕУ

Mинистар спољних послова Марко Ђурић каже за РТС да многе земље које би морале да искористе свој утицај да спрече Куртијево етнонационалистичко "дивљање" не користе свој ауторитет или нису заинтересоване, а у појединим случајевима прокламоване приоритете замењују геополитичким циљевима. Најавио је да ће Србија наредних месеци спроводити интензивну дипломатску кампању у европским престоницама да придобије што је могуће више људи на своју страну.

Марко Ђурић је у Дневнику РТС-а, дан након посете представника ЕУ Мирослава Лајчака, рекао да је дијалог Београда и Приштине у коми.

"То нема везе са Мирославом Лајчаком, већ са чињеницом да многе земље које би морале да искористе свој ауторитет и утицај да спрече Куртијево етнонационалистичко дивљање, не користе свој ауторитет или нису заинтересоване, а у појединим случајевима се дешава и нешто много горе, а то је да раније прокламовани приоритет о стварању демократског и мултиетничког друштва на Косову и Метохији замењују неким другим геополитичким циљевима", истиче Ђурић.

Зато се, упозорава шеф дипломатије, мора бити свестан озбиљности ситуације.

"За нас је кључан приоритет да подржимо опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Наши људи треба да буду стрпљиви, мудри, да знају да је сада на њиховој упорности да остану и опстану, а држава Србија ће се потрудити да и новца и свега другога буде довољно, али на њиховој упорности да остану на својој земљи зависи у великој мери и очување наших државних и националних интереса и они су прави хероји", поручио је Ђурић. 

"Нова хапшења рукавица бачена у лице САД и ЕУ"

Још један Србин ухапшен је јуче на простору Косова и Метохије, упркос, подсетио је Ђурић, писаним гаранцијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

Ђурић очекује и нада се јавној и јасној реакцији ЕУ и САД, зато што додатна хапшења представљају "рукавицу бачену њима у лице" и свакако не доприносе стабилности на терену.

“Спровешћемо интензивну дипломатску кампању у европским престоницама“

Најавио је да ће Србија наредних месеци спроводити интензивну дипломатску кампању у европским престоницама да придобије што је могуће више људи на своју страну, пошто је конституисан нови Европски парламент, па се, оцењује, ствари у политичком смислу полако мењају у Европи.

“Сутра ћемо у Аустрији имати састанак са низом министара спољних послова и учествоваћу на форуму у једном градићу који ће окупити неколико министара из региона. Имаћу и састанак са господином Борељом, а већ у понедељак говорићу на састанку Савета министара Европске уније, министара спољних послова и то је за нас, као Србију која није чланица, феноменална прилика да седимо за тим столом и да равноправно изнесемо и своје зебње, бриге, проблеме, али и своју визију за будућност региона“, навео је Ђурић.

"Укидање казнених мера било би позивница за нове једностране потезе"

Поводом предлога високог представника ЕУ Жозепа Бореља државама чланицама да укину казнене мере према Приштини, оцењује да би то буквално била позивница за нове једностране потезе Куртија.

"Гласањем за укидање мера Приштини, те земље би радиле директно против сопствених интереса и против стабилности у Европи, а у корист управо оних геополитичких актера против којих се, како својим јавностима представљају, горљиво боре", додаје Ђурић.

"Уефа високополитизована када је примила Приштину"

Поводом дешавања на Европском фудбалском првенству у Немачкој, где је председник ФСС најавио да ће поднети Уефи захтев за кажњавање савеза Хрватске и Албаније након скандирања њихових навијача, Ђурић је рекао да је за њега Уефа високополитизована када је примила Приштину у своје редове.

"Надам се да ће код наших момака притисци који долазе са те стране да пробуде инат и додатну жељу за борбом и веома смо поносни на њих. Између осталог, поруке ‘убиј Србина‘ и слично вам говоре о лошој клими коју стварају поједини екстремни политичари, пре свега Куртијев етнонационалистички режим, али и неки други у региону који покушавају на сваки начин да искористе шири геополитички контекст за своје циљеве који нису похвални", оценио је Ђурић.

субота, 22. јун 2024.
29° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару