Читај ми!

Американци пресудили, Тачи и Мустафа у коалицији

Хашим Тачи и Иса Мустафа прекинули петомесечно натезање око формирања нове косовске владе. Мустафа ће бити премијер, а Тачи председник од 2016. године. Савез некада жестоко супротстављених странака "испословали" Американци.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа ће бити нови премијер Косова, одлучено је после састанка шефова две најмоћније косовске странке, чиме су окончани пет месеци дуги преговори око формирања нове владе.

Хашим Тачи, који се у међувремену одрекао претензија на место премијера, биће од 2016. године председник Косова, а место заменика премијера припало је Кадрију Веселију, високом званичнику ДПК и некадашњем шефу обавештајне службе ОВК.

Нову коалицију ће чинити Тачијева Демократска партија Косова и Мустафин ДСК, две некада жестоко посвађане странке у чијим је међусобним обрачунима, непосредно после рата 1999. године, убијено двадесетак званичника обе партије.

Договор о новој влади "испословала" је америчка амбасадорка у Приштини, Трејси Ен Џејкобсон, дан пошто је изјавила да петомесечни преговори о формирању институција "не воде никуда".

Американци и представници ЕУ су, на почетку преговарачког процеса, наглашавали да се неће мешати у формирање владе, али су променили мишљење пошто је постало извесно да би политичка криза на Косову могла озбиљно угрозити читав низ других питања, укључујући спровођење Бриселског споразума.

Осим америчке аамбасадорке, део заслуга за окончање политичке кризе на Косову припашће и председници Атифете Јахјаги, на чију је иницијативу одржан вечерашњи састанак.

Формирање нове партије уследило је свега неколико часова пошто су косовски медији објавили да су лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај и Тачи на корак од потписивања коалиционог споразума, али је тај план, током вечери, пропао.

Иако је словио за озбиљну снагу током читавог преговарачког процеса, покрет "Самоопредељење" Аљбина Куртија је у последњих недељу дана полако испадао из свих комбинација за формирање нове владе, углавном због противљења Запада да се представници те странке нађу у новом косовском кабинету.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије