Мустафа: Премијерско место услов за разговоре

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа изјавио је да је Главни одбор те странке одлучило да настави разговоре са читавим политичким спектром за успостављање институција, али под условом да ДСК-у припадне дужност премијера.

Мустафа је након седнице Главног одбора ДСК-а рекао да је поштујући препоруке косовске председнице и одлуке уставног суда, ГО овластио председника и Председништво ДСК, да разговарају са читавим политичким спектром да формира институције. У том оквиру је и наставак разговора са коалицијом ВЛАН, јавља дописник РТС-а.

"Ми предлажемо да следећ́е недеље почнемо преговоре за стварање институција", рекао је Мустафа.

"Моја кандидатура за премијера је истакнута пре осам месеци. Став ДСК је да ћемо ући у коалицију само под условом да ДСК води владу, и да ја будем премијер", рекао је Мустафа након вишесатне седнице ГО ДСК.

Одлука ГО ДСК представља обрт у постизборној коалицији четири албанске странке, у којој су још и Алијанса за будућност, Иницијатива за Косово и покрет Самоопредељење. Коалиционим споразумом ових странака кандидат за премијера је председник Алијансе Рамуш Харадинај. Мустафа је био кандидат за председника Скупштине.

Пошто је уставни суд одлучио да право на председника Скупштине има Демократска партија Хашима Тачија, највећа странка по броју посланика, постизборна коалиција је одустала од те позиције.

Тако је ДСК као највећа странка у коалиционом блоку остала без руководећег места у новом сазиву институција, што је у руководству и у чланству изазвало незадовољство. ГО ДСК је стога одлучио да мимо споразума од 10 јуна, кандидатура за будућег премијера припадне Иси Мустафи, председнику ДСК.

Огласио се вечерас и председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, рекавши да коалициони постизборни блок више не постоји, истакавши да ако он не буде кандидат за премијера Косова, АБК ће се повући у опозицију.

"Коначно блок више не постоји. Од петка већина не подржава ВЛАН. Ако АБК не буде водила владу, онда ћемо стајати у опозицији", рекао је Харадинај на скупу у Обилићу, а преноси ТВ "Клан Косова".

"Не можете понижавати оне са којима сте синоћ́ "јели хлеб", рекао је Харадинај, након захтева Демократског савеза Косова да та странка испред постизборног блока ВЛАН преузме кандидатуру за место премијера. Харадинај је окривио ДСК за распад блока.

Медији су данас јавили да су се у Приштини састали лидер Демократске партије Косова (ДПК) Хашим Тачи и заменик председника АБК Бљерим Шаља о будућој косовској влади.

Како је порталу "Експрес" рекао извор из АБК, нову владу чиниће ДПК Хашима Тачија, АБК Рамуша Харадинаја, Иницијатива за Косово Фатмира Лимаја, листа "Српска" и остале неалбанске и несрпске заједнице.

Према овом договору, будући косовски премијер биће Рамуш Харадинај (АБК).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије