Читај ми!

Хан у Београду

Европски комесар за политику источног суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан допутовао у Београд, како би се упознао са досадашњим напретком Србије у процесу европских интеграција и да би охрабрио реформе и приступне преговоре.

Јоханес Хан се састао премијером Србије Александром Вучићем. После састанка Вучић и Хан ће се обратити медијима. Хан је претходно разговарао са министром правде Николом Селаковићем. Како је најављено, разговараће и са председником Србије Томиславом Николићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, преноси Танјуг.

"Верујем да ће Србија са истим успехом као до сада наставити са процесом европских интеграција", поручио је Хан новинарима у Бриселу након јсусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у уторак.

Према Хановим речима, ова посета на самом почетку мандата знак је да проширење има исти приоритет као и у време његовог претходника.

Хан је нагласио да, и поред досадашњег напретка, пред Србијом стоји много посла на спровођењу унутрашњих реформи и наставку процеса нормализације Београда и Приштине.

Једна од тема на дневном реду биће и усаглашавање спољне политике Србије са европском, о чему је Дачић прекјуче у Бриселу разговарао и шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

"Србија у складу са преговарачким оквиром треба да прогресивно хармонизује своју спољну политику са ЕУ", рекао је Хан и додао да га радује што је влада Србије током недавне посете руског председника Владимира Путина Србији јасно изразила своје опредељење да остане на европском курсу.

Хан је истакао да у овој фази приступног процеса није тражио да се Србија придружи европским санкцијама Русији и изразио разумевање за политику војне неутралности Србије, подсећајући да долази из Аустрије, која је такође војно неутрална земља.

Током комесарове посете ће бити речи и о отварању првих поглавља у преговарачком процесу, а Хан је јуче рекао да се нада да ће до тога доћи што пре.

Дачић је новинарима јуче пренео да је Србија потпуно спремна да отвори поглавље 32, које се тиче контроле јавних финансија, али да Немачка инсистира да се најпре отворе поглавља 35, 23 и 24, која су везана за Косово и владавину права, а за чије су отварање техничке припреме још у току.

Шефица преговарачког тима Владе Србије Тања Мишчевић је рекла да је Србија је спремна за отварање поглавља 35 о Косову, а да ли ће то поглавље бити прво отворено у процесу интеграција и када би се то могло очекивати зависи искључиво од држава чланица Уније.

Хан је похвалио Србију и због напретка у регионалној сарадњи, и у том контексту посебно поменуо посету албанског премијера Едија Раме Београду, као и успешну београдскку конференцију министара финансија земаља Западног Балкана. Из Београда Хан путује у Црну Гору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије