Читај ми!

Јаблановић: Запад да дисциплинује Албанце

Председник Српске листе Александар Јаблановић рекао је да ће ЕУ и САД морати да дисциплинују представнике косовских Албанаца и да су ванредни избори на Косову непотребни.

Aлександар Јаблановић је у изјави Танјугу навео да не види шта би нови избори на Косову и Метохији могли да донесу и да је мишљења да се процентуално, па и у броју посланичких места освојених у Скупштини Косова, ништа битно не би променило, ако би ванредни избори били одржани.

"Однос снага је такав какав јесте, грађани су за то гласали и сада треба испоштовати једну правну процедуру и омогућити да воља грађана буде преточена у дело и буду формиране институције на КиМ", казао је Јаблановић.

Истакао је да дешавања на Косову након престанка надгледане независности, напади на Србе повратнике, процес мобилизације бораца који иду у Сирију и Ирак како би ратовали за исламску државу, блокирање процеса на Косову и стварање кризе око институција, не иде у прилог онима који су дали зелено светло за прекид надгледане независности Косова - делу земаља ЕУ и САД.

"То су кључни међународни чиниоци на КиМ који ће морати да дисциплинују политичке представнике косовских Албанаца, јер очигледно да су они мало изгубили контролу над ситуацијом", истакао је Јаблановић.

Чињеница је да су грађани на изборима гласали како би добили Владу и неке промене, промене у социјалној сфери, здравству, образовању, запошљавању... али се представници Албанаца уместо тим баве питањима ко ће на коју функцију да постави свог човека, рекао је Јаблановић.

Јаблановић каже да ће Српска листа у Скупштини Косова подржати интересе наших грађана и званичног Београда.

"Све оне политичке опције које буду гарантовале права за Србе онаква какав један народ у 21. веку у Европи треба да има, добиће подршку Српске листе. Ми не желимо да имамо права за Србе таква каква имају наши сународници у Албанији, ми не желимо да будемо обесправљени... желимо иста она права која имају Албанци у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, за нас су она сасвим одговарајућа", казао је Јаблановић.

Неопходна подршка за повратак

Говорећи о условима за учешће Српске листе у будућој косовској влади Јаблановић је рекао да се ти услови пре свега тичу повратка расељених Срба на Косово.

"Повратак мора да буде подржан од стране међународне заједнице и Владе Косова у знатно већој мери него што је то сада случај. Будући премијер Косова који би желео да има подршку Сарпске листе имао би за обавезу да гарантује безбедност свим повратницима и Србима који живе на Косову", рекао је Јаблановић.

Он је казао да је процес приватизације, за који је рекао да је на КиМ криминалан и да се спроводи како би се променио власник, а не како би се наставио процес прозиводње, неприхватљив и да ће Српска листа инсистирати да се у српским срединама поништи процес приватизације.

Јаблановић је као услов за улазак Српске у Владу Косова навео и гаранције за објекте СПЦ на Косову и враћање узурпиране имовине цркви.

Истакао је да број министарских места, које ће Српска листа евентуално добити у новој влади, неће бити пресудан око тога дали ће бити подршке будућем мандатару или не.

"Број министарства није битан колико је битна чињеница да ли у министарствима има стварне надлежности и да ли има новца за функционисање", рекао је Јаблановић и нагласио да Србима Министарство за заједнице и повратак, коме је предвиђено смањење буџета за 3 милиона евра у наредној години не треба.

"Нама треба Министаство које ће имати буџет између 10 и 12 милиона евра у континуитету наредних 7-8 година, како би се процес одрживог повратка заиста и десио", закључио је Јаблановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару