Курц: Могуће отварање два поглавља до краја године

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц сматра да званични Београд још ове године може отворити једно или два поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

Шеф аустријске дипломатије је, уочи сутрашње посете Београду, дао интервју агенцији Танјуг.

"Брзина приступних преговора зависи у основи од напретка кандидата. У случају Србије сам оптимиста да ће још током ове године бити могуће отворити једно или два поглавља", истакао је Курц.

Упитан да ли је задовољан реформским радом српске владе и да ли верује да ће Србија бити спремна до 2019. за за пријем у ЕУ како то најављује влада премијера Александра Вучића, Курц је оценио да је српска влада амбициозно приступила свом послу.

"То је сигурно веома амбициозан циљ, чије постизање зависи од тога колико брзо ће Србија испунити услове за придруживање. Влада Србије је свакако већ амбициозно приступила свом послу, а ја могу само да је охрабрим да одржи импресиван реформски темпо", нагласио је шеф аустријске дипломатије.

На питање шта Србија у наредних пет година може да очекује од будућег европског комесара за суседску политку и ширење Аустријанца Јоханеса Хана, Курц је одговорио да је комесар, приликом слушања у Европском парламенту, јасно ставио до знања да ће у процес ширења ЕУ у наредних пет година бити "улагано".

То значи да неће бити никакве стагнације, додао је Курц и подсетио да идуће године, настављајући иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, конференција о западном Балкану треба да буде одржана у Аустрији.

"Комесар Хан је приликом слушања у Европском парламенту навео неке од својих приоритета које у потпуности подржавамо. Тако треба да се појача регионална сарадња у циљу решења билатералних питања. Такође и сарадња са цивилним друштвом треба да буде подстицана како би становништво прихватило приступне процесе. Посебна пажња биће посвећена правној држави, као и економском управљању и доброј администрацији. Ту смо у потпуности сагласни са комесаром Ханом", рекао је Курц.

Аустријски министар је најавио да у Србију долази како би лично, на терену, видео како теку радови на обнови после катастрофалних поплава које су погодиле Србију.

С тим у вези обићи ће пројекте Каритаса и Црвеног крста Аустрије.

"Такође, са премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем ово ће бити главна тема разговора. Осим тога ћу отворити канцеларију изасланика за интеграцију при Амбасади Аустрије у Београду. Изасланик за интеграцију биће особа за контакт за све оне који желе да се доселе у Аустрију а којима ће пренети нашу културу добродошлице. Наравно, биће речи о нашој подршци процесу приступања Србије ЕУ и дијалогу Београда и Приштине", најавио је Курц.

Подсетио је да је Аустрија брзо реаговала на захтеве помоћи из Србије и Босне и Херцеговине након што су биле погођене поплавама.

Тако су, навео је, аустријски тимови за помоћ, више од 100 људи, чамцима, камионима и пумпама за испумпавање воде били су на терену у Србији, а влада у Бечу је ставила на располагање 540.000 евра за жртве поплава у Србији.

"Аустријске покрајине су, уз то, дале више од милион евра помоћи Србији и Босни и Херцеговини. Поред јавних средстава бројне невладине организације из Аустрије и приватни донатори су подржали акције помоћи. Поједине од тих пројеката погледаћу током моје посете. Аустрија је, такође, на Донаторској конференцији у Бриселу обећала 3,7 милиона евра помоћи Србији и Босни и Херцеговини за обнову", навео је аустријски шеф дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару