Читај ми!

Чепурин: Путинова посета никоме неће штетити

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин каже да предстојећа посета руског председника Владимира Путина Србији неће никомe штетити. Путинов долазак je потврда да се билатерални односи позитивно развијају, истиче Чепурин.

Александар Чепурин је, у интервјуу Радио Београду, рекао да посета неће трајати дугo, али да ће бити интензивна, преноси Танјуг.

"Имаће и емотивну конотацију, али и практични, економски карактер. Никоме неће штетити", рекао је амбасадор Русије.

"Мислим да од ове посете људи очекују позитиван подстицај, јер они знају да у тој посети неће бити ни претњи ни непријатности. Путин је био овде 2001, 2011. био је овде као председник Владе, тако да ја мислим да је то исправна ствар, потврда да се наши односи позитивно развијају", додао је Чепурин.

Подсећајући да је повод Путиновог доласка прослава 70 година ослобођења Београда, Чепурин je нагласио да ће током посете доминирати економска питања.

"Ван сваке сумње, економска и привредна питања биће међу најважнијима током посете председника Путина. Овде има могућности. Ако приступимо томе паметно, одговорно и конструктивно, моћи ћемо да се договоримо око више ствари и кренемо напред", сматра Чепурин.

Нагласио је да је сарадња Србије и Русије "прилично динамична" и да се ове године очекује раст робне размене од 20, 30 одсто, чиме би она порасла на "три и по милијарде долара, а можда и више".

Говорећи о гасоводу "Јужни ток", Чепурин је рекао да ће његова изградња "Србији омогућити да се за две-три године претвори у регионални енергетски центар".

"Биће искоришћена инвестиција од две милијарде евра, а то значи већи број запослених, јефтинији и безбеднији увоз гаса у Србију, омогућиће развој хемијске производње, енергетске индустрије, електроенергетске, али значиће и обичним грађанима да користе гас у својим домаћинствима и аутомобилима", рекао је амбасадор.

Као други важан сегмент економске сарадње, Чепурин наводи пољопривреду и извоз српских производа на руско тржиште.

"Србија има предност да извози за Русију без плаћања царине и већ је јасно да повећањем производње Србија добија огромно тржиште. И ту је предност имала и са санкцијама (ЕУ) и без њих. И тек сад је дошло до свести да Србија треба да повећа производњу, јер постоји тржиште", подсетио је Чепурин.

О руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице, Чепурин је рекао да је "руска страна потпуно спремна" и да је до застоја дошло на нашој страни.

"Постоје мали проблеми у српској железници, потписивање неких формалности које су битне да бисмо се држали плана рада. Добили смо уверење да ће то бити решено у најскорије време. Компаније су спремне, људи чекају јер неколико папира није потписано. Надамо се да ће надлежни за то бити одговорнији", подвукао је амбасадор.

У вези са преиспитивањем приватизације НИС-а, Чепурин каже да би било добро да се то "ради на цивилизован и праведан начин и у складу са потписаним документима, узимајући у обзир интересе обе стране".

Москва рачуна на добре односе са Србијом

Коментаришући захтев Брисела да Србија, пре или касније, мора јасно да одреди страну поводом украјинске кризе, Чепурин каже да "Србија неће предузимати потезе који би нанели штету руско-српским односима" и да Москва "чврсто рачуна да кретање Србије према ЕУ неће нанети штету билатералним односима с Русијом".

"Ја бих желео да све земље које траже то од Србије такође признају територијални интегритет земаља које су признале УН. Ви знате о чему ја говорим. То би било исправно. Иначе, у супротном, то су двоструки аршини – ми вас не поштујемо, али од вас захтевамо. То су све политичке ствари, али требало би да се зна граница", рекао је руски дипломата.

Чепурин је подсетио да руски став у вези са Косовом остаје непромењен и да Русија, као и раније, подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

"Подржаваћемо одлуке Србије у вези са Косовом које су у њеном интересу. Српска власт подржава линију која иде ван конфронтације у украјинској кризи и ми ценимо став Србије због избалансираног курса који не иде на штету Русије", навео је Чепурин.

Говорећи о јубилејима ослобођења Београда и о обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата, Чепурин је подсетио да су "у оба догађаја Руси и Срби били заједно, на истој страни – страни истине и исправној страни историје".

Навео је да је Русија, кад год је имала могућност, помагала Србији и Србима, да никад није чинила нешто на штету Србије, нагласивши да би односи две земље могли да послуже као пример другима.

Коментаришући недавну полемику коју је имао са америчким амбасадором Мајклом Кирбијем о бившем Совјетском Савезу, Чепурин каже да нико не треба да очекује да двојица амбасадора у Србији "праве неки мини хладни рат".

"Наши министри спољних послова редовно се чују телефоном и разматрају све проблеме и ако неко очекује од нас да овде правимо неки мини хладни рат – па, то је смешно. Зато ја сада кажем господину Кирбију: 'Дођите код нас у амбасаду, искрено ћемо Вам све испричати и одговорити на сва питања, укључујући и она из историје СССР-а'", закључио је Чепурин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару