Читај ми!

Србија очекује подршку Румуније на путу у ЕУ

Румунски премијер Виктор Понта у званичној је посети Београду. Србија има пријатељске односе са Румунијом и очекује да јој Букурешт буде најбољи адвокат на европском путу, поручио је српски премијер Александар Вучић после сусрета са Понтом. У интересу Европе је да Србија постане чланица Уније, каже Понта.

Румунског премијера је испред Палате "Србија" уз највише државне почасти дочекао премијер Александар Вучић. 

"Наш план је да у наредне четири године унапређујемо односе Србије и Румуније", рекао је Вучић на прес-конференцији после разговора са Понтом, преноси Танјуг.

Како је рекао Вучић, Србија и Румунија желе да драматично унапреде међусобне односе, а Београд очекује да Букурешт буде најбољи адвокат наше земље на путу ка ЕУ.

Према Вучићевим речима, од новембра ће односи две земље бити још интезивнији и сарађиваће се на свим нивоима. 

"Очекујемо помоћ и подршку Румуније на путу Србије ка ЕУ. Србија може много тога да научи од Румуније на том путу. Осим добрих и пријатељских односа, желимо и боље економске односе, да наша трговинска размена буде већа у наредним годинама", рекао је Вучић.

Српски премијер је посебно истакао значај унапређења сарадње у области инфраструктуре, енергетике, поменувши посебно пројекат изградње нафтовода између Констанце и Трста.

"Посебно смо се договорили да се у току лета састану наши министри саобраћаја и инфраструктуре, како би размотрили најбоље начине за финансирање важних инфраструктурних пројеката, као што је на пример ауто/пут између Београда и Темишвара у дужини од 160 километара ", рекао је Вучић.

Разговарало се и о положају мањина у двема земљама, а с тим у вези Вучић је рекао да је Србија задовољна односом Румуније према представницима срспке националне мањине у тој земљи.

Када је реч о положају румунске мањине у Србији, Вучић је рекао да је Понти обећао да ће Србија испунити све закључке које је с тим у вези донела Мешовита комисија, како би се Румуни у Србији осећали као грађани Србије, али и да буду задовољни односом српске власти према њима.

Вучић је рекао да је тачно да постоје одређене примедбе са обе стране, али и да је Србија учинила значајне помаке када је реч о школовању и информисању румунске мањине.

"Оно у шта ми не можемо да се мешамо јесте однос цркава, али за сва остала питања верујем да неће бити проблема", рекао је српски премијер.

Румунија неће блокирати Србију

Виктор Понта је поручио да Румунија никада неће блокирати Србију на путу ка Европској унији и биће најодлучнији адвокат за чланство наше земље.

"Дошао сам са јасном поруком у Београд: Jесмо и бићемо најодлучнији адвокат Србије на европском путу", рекао је Понта.

Истакао је да није само интерес Румуније да Србија постане чланица ЕУ већ, како је нагласио, то је интерес и Уније саме.

"У интересу нам је да Србија што пре постане чланица ЕУ, али је интерес Европе да буде уједињена", рекао је Понта.

Нагласио да Србија може да научи пуно тога из искуства Румуније на путу ка ЕУ, а посебно на грешкама које је правила.

"Желимо да учите из наших грешака и убеђен сам да ће Србија врло брзо спровести реформе у области владавине права и унапређења економије", рекао је Понта.

Понта сматра и да, како је навео, најважнији проблем у односима ЕУ и Србије нису преговори са Приштином већ да је реч о томе да Србија мора да испуни све неопходне европске стандарде.

"Српски народ чекају тешке и болне промене, али ће оне бити значајне и даће резултат, а то је улазак у Унију", рекао је румунски премијер.

Поручио је да ће Румунија "из свег срца, без икаквог условљавања" пружити подршку евроинтеграцијама наше земље.

Вучић и Понта су заједно посетили Бор, где су се у хотелу на Борском језеру састали са представницима удружења Румуна у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару