Читај ми!

Понта: Београд може да рачуна на Букурешт

Румунија чврсто подржава евроинтеграције Србије и нову српску Владу у њеним напорима за модернизацију земље и спровођење нужних реформи на путу ка ЕУ, поручио је румунски премијер Виктор Понта, уочи сутрашње посете Београду.

Упитан с каквом поруком долази у Београд, Понта је у интервјуу Танјугу одговорио: "Као што је и природно између пријатеља и веома добрих партнера, главна порука је порука уважавања и подршке новој влади Србије у њеним намерама и напорима за модернизацију земље и за имплементацију неопходних реформи у процесу европске интеграције Србије."

Букурешт је, према његовим речима, партнер од поверења на кога Београд може да рачуна и који ће наставити да пружа подршку како би напори Србије постигли очекиване резултате.

Рекао је да ће једна од главних тема разговора у Београду бити искуство његове земље у процесу евроинтеграција и приступу европским фондовима и оценио да би за Србију било веома корисно да искористи та искуства Румуније, која, како је рекао, нажалост није била поштеђена успона и падова.

Румунија се, подсетио је Понта, суочила и са институционалним и са политичким тешкоћама у приступању претприступним фондовима, као и европским фондовима по пријему у Унију, али је влада, формирана 2012. године, успела да повећа пет пута стопу абсорпције европских фондова.

"Сматрам да је веома битно за Србију да учи из искуства Румуније и уверавам вас да ћемо, што се нас тиче, пружити сву институционалну и професионалну подршку коју захтева ово изузетно важно питање", поручио је румунски премијер.

Билатерални односи су, према његовој оцени, традиционално добри, али има још простора за њихово унапређење, како на економском плану, тако и због једне новине - заједничког приступа разним програмима и пројектима које финансира ЕУ.

Понта је напоменуо да те нове могућности могу да допринесу стварању још веће узајамне блискости, посебно на нивоу локалних заједница.

"Свему томе треба додати и етничку компоненту билатералних односа, јер две сродне мањине представљају додатне механизме за сарадњу. Истовремено, на развој односа двеју земаља позитивно утиче и све бољи контакт два друштва, појачан процесом европске интеграције", оценио је Понта.

Румунија нуди пример у области права мањина

На питање како види положај румунске мањине у Србији, Понта је одговорио да "постоје неки изазови" када је реч о приступу образовању, медијима и вероисповести на матерњем језику.

Букурешт, према његовим речима, прати начин на који Србија приступа питању права мањина у процесу приступних преговора са ЕУ, а Румунија у тој области нуди пример који је признат и цењен од стране европских партнера и представља искуство које може да размени и са српским властима.

Понта је објаснио да Румунија омогућава парламентарну заступљеност свим историјским мањинама с њене територије, истакавши да је у садашњој владајућој коалицији и Демократска унија Мађара из Румуније, странка која представља мађарску мањину.

"Јемчење права мањинама један је од темеља румунске демократије, што чини наше институције јачим и ефикаснијим", рекао је председник Владе Румуније.

Додао је да је жеља Румуније да се, на основу принципа реципроцитета, припадницима румунске мањине обезбеде њихова специфична права намењена очувању њиховог националног идентитета, традиције, културе, духовности итд, у складу са европским стандардима.

Понта је позитивно оценио то што ће се у наредној школској години у Србији наставити са увођењем наставног предмета румунски језик са елементима националне културе, и изразио наду да ће то бити спроведено у већој мери.

"Такође, надамо се да ће се међуверски дијалог румунске и српске православне цркве наставити. Уверени смо да ћемо на тај начин, заједно са српским партнерима, моћи да остваримо опипљив напредак у овом веома битном поглављу", рекао је Виктор Понта.

Упитан о регионалној сарадњи и улози Србије у том контексту, румунски премијер је оценио да се Београд на том плану посебно истакао напретком у дијалогу с Приштином, који је, према његовим речима, донео опипљиве резултате и допринео јачању узајамног поверења.

Став Букурешта о Косову непромењен

Поводом гласина да би Румунија, једна од пет чланица ЕУ које не признају независност Косова, могла да промени тај став, Понта је рекао да је позиција Букурешта по том питању остала непромењена и напоменуо да је поштовање међународног начела суверенитета један од основних елемената на коме се темељи међународни поредак.

"Румунија подржава наставак дијалога Београда и Приштине, који је омогућила ЕУ. У формирању става Румуније и флексибилности ставова узете су у обзир позитивне еволуције забележене у дијалогу, али без последица по неутрални став по питању статуса покрајине", рекао је румунски премијер.

Говорећи о економским односима, Понта је приметио да две земље имају дугу историју привредне сарадње, оценивши да се "Ђердап" показао "не само као политички пројекат који је приближио две државе, него и као изузетно корисна инвестиција за наше земље".

Као области с потенцијалом за јачање билатералне сарадње, навео је развој енергетског повезивања, транспорт или инфраструктурне пројекте.

"Желим да поновим нашу отвореност за сарадњу у области енергетике. Политика Румуније је политика охрабрења енергетске независности и повећане диверсификације извора снабдевања енергијом и сматрам да је то циљ од заједничког интереса", рекао је Понта.

Подсећајући да је Румунија у протеклих 15 месеци забележила највећи привредни раст у ЕУ, Понта се заложио и за подстицање билатералне трговинске размене.

Указао је и на бројне могућности за инвестирање у Румунију и поручио пословној заједници у Србији да у Влади Румуније има "транспарентног партнера, изузетно осетљивог на сигнале које стижу из тог правца".

Поводом недавних поплава у Србији, румунски премијер изразио је саосећање са страдалима и приметио да се у таквим тешким тренуцима тестира солидарност суседних земаља.

Подсетио је да је Румунија сместа реаговала и пружила помоћ Србији, упутивши тимове стручњака за испумпавање воде у поплављена подручја, као и велике количине хране и разних потрепштина, а истакао је и да су солидарност исказале и власти и народ и да су донације прикупљали и економски кругови и локалне заједнице у Румунији.

"Румунија је учествовала и на Донаторској конференцији и на тај начин дала свој допринос процесу реконструкције Србије", рекао је Виктор Понта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару