Читај ми!

Костић: О косовској влади по повратку Вучића

Шеф изборног штаба Српске листе на Косову и Метохији, Владета Костић каже да је разговарао са Александром Вучићем и да су се договорили да ће по премијеровом повратку из Немачке бити одржан састанак представника те листе и премијера, на коме ће бити донета одлука око учешћа Срба у косовској влади.

Срби са Косова и Метохије убудуће никакве одлуке неће доносити без консултација са Владом Србије, рекао је Костић Танјугу.

Српска листа на минулим парламентарним изборима на Косову освојила је девет од могућих 10 мандата.

"Освојили смо девет мандата, али наша борба ту не стаје и ми ћемо захтевати да се подела мандата изврши по Закону о општим изборима, по ком су избори и спроведени, а не да поделу мандата врши некаква радна група Централне изборне комисије", нагласио је Костић.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај биће нови косовски премијер, резултат је данашњег договора представника те странке са Демократским савезом Косова и Иницијативе за Косово.

ДСК ће добити место косовског председника и председника парламента, док ће лидер Иницијативе за Косово Фатмир Љимај бити заменик премијера.

Извори листа Експрес наводе да су се лидери опозиционих партија договорили да Харадинај буде будући премијер.

"ДСК, АБК и Иницијатива за Косово се договорили да не улазе у коалицију са ДПК. Иса Мустафа и Фатмир Љимај су се сложили да место премијера припадне Рамушу Харадинају у будућој заједницкој влади", рекао је извор тог листа.

Ову владу, како тврде медији у Приштини, подржаће Самоопредељење Албина Куртија.

Тим договором ДПК Хашима Тачија остаје у опозицији, преносе медији у Приштини.

Према досад пребројаним гласовима (99,87 одсто) које је ЦИК објавио на сајту, ДПК Тачија води са 30,71 одсто гласова, друга је ДСК са 25,75 одсто, треће Самоопредељење са 13,51 одсто, четврта АБК са 9,61 одсто и пета је Иницијатива за Косово са 5,24 одсто гласова.

Преведено на број посланика, овај проценат би приближно излгедао овако: ДПК Тачија - 34 или 35 посланика; ДСК Мустафе - 29 или 30 посланика; Самоопредељење Аљбина Куртија 16 или 17 посланика; АБК Харадинаја 12 или 13 посланика и Иницијатива за Косово шест посланика.

Што се тиче неалбанских заједница, Срби ће имати 10 посланика и остали такође 10 посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару