Читај ми!

Уочи сусрета Меркел–Вучић

У Европи нема јаче економије од Немачке. Ни економска криза није умањила њену снагу. Србија је традиционално пословно везана за Немачку, једног од највећих економских партнера.

Немачки привредници кажу да би веома добра сарадња, кроз реформе и промене у законодавству, могла да буде потпунија.

"Немачка је један од најблискијих партнера Србије и један од највећих трговинских партнера", рекао је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм уочи сутрашњих разговора премијера Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Подсетио је да је трговинска размена између Србије и Немачке из године у годину све већа, као и да је Немачка и највећи билатерални донатор.

"Односи између две земље су већ веома добри, али увек има простора за њихово унапређење и мислим да ће ова посета допринети њиховом јачању", додао је Вилхелм.

Више од три стотине немачких компанија послује на нашем тржишту, а инвестицијама од преко милијарду пет стотина милиона евра обезбедиле су радна места за око 25.000 људи. Прошлогодишња размена достигла је безмало три милијарде евра.

"Охрабрује то што се у недавној анкети 92 одсто немачких компанија изјаснило да би поново инвестирале у Србији. То је јака порука и јасно показује колико смо задовољни. Ваши људи који раде за нас су веома добро обучени, вољни да раде и да се посвете томе што раде", рекао је Роналд Селигер, председник Немачко-српског привредног удружења.

Веома добра сарадња може да буде потпунија. Ангела Меркел је у поруци уочи посете Александра Вучића рекла да од квалитета правног система зависи спремност немачких компанија да улажу у српску привреду.

"Немци воле стабилне услове да би имали јасан поглед на будућност. Несигурност није добра за пословање, јер ми морамо да установимо годишње буџете, а нашим акционарима испунимо годишње планове", рекао је Селигер, председник Немачко-српског привредног удружења.

Истиче да правни оквир мора да се унапреди и да Влада има пуну подршку Немачке .

"Некој немачкој компанији тешко је да разуме несређен катастар и тржиште некретнина. Правни оквир мора да се унапреди, али влада ради на томе, рецимо на закону о раду и фискалним правилима. Сигурни смо да ће га унапредити", рекао је Селигер.

Немачки пословни људи саветују и промене образовног система - наши радници су веома добро теоретски образовани, али запослење у немачкој компанији захтева додатну обуку да би прихватили немачки начин размишљања који омогућава конкурентност у међународном окружењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару