Читај ми!

Лукашенко: Не разочарати ни Исток ни Запад

Председник Белорусије Александар Лукашенко каже да разуме стремљење Србије да постане чланица Европске уније, али и да смелије треба да крене ка Истоку. "Не треба цртати живот црно-белим бојама. Треба наћи начин поступања који неће разочарати ни Исток ни Запад", рекао је белоруски председник у интервјуу за РТС.

Уважени господине председниче поново долазите Београду. Који су циљеви те нове посете и какве резултате очекујете?

- Не бих сада да износим конкретне детаље јер није на мени то да радим, изложићу их у Београду. Рећи ћу само да нам је потребно да изградимо такав скелет економске сарадње да се око њега гради сва остала наша сарадња.

Треба наћи три, четири снажна, добра правца економске сарадње, не само трговине, то је лако, већ и заједничке производње, у свакој сфери. Дакле, кад одредимо те смернице, потписаћемо конкретне уговоре и на њима базирати своју сарадњу.

Сматрам да Србија треба смелије да крене према Истоку. Храбрије. Ја разумем ваше бојазни, разумем и жељу да постанете чланица Европске уније, и то ће се можда и десити. Али десиће се сутра, а људи хоће боље да живе данас.

Ми смо спремни да у томе помогнемо, већ смо о томе разговарали са вашим председником, а договараћемо се и са вашим пословним светом. Ако, наравно, буде интересовања. А ја знам да жеље има. Дакле, током моје посете треба да се договоримо у ком правцу ћемо реализовати те наше жеље и интересовања.

Рекли сте да разумете стремљење Србије да постане чланица Европске уније али да треба да се окрене Истоку. Да ли се те две ствари искључују?

- Не искључују се. Треба изабрати разумну политику која ништа не искључује. Шта би то за Запад било лоше у томе да Србија тргује са Белорусијом и Русијом? И ако будемо имали традиционално блиске, пријатељске односе. Ми смо братски народи, православци, Словени. У Европској унији ваљда то схватају.Ако не схватају, онда они раде на штету Србије и Србији такав савез онда није потребан.

Ја се надам да у Европској унији схватају да ми имамо дуге традиције, да наши народи желе да сарађују, па и економски. Зато мислим да ту не би требало да буде никаквих проблема ако Европска унија наступа добронамерно.

С друге стране, као што сам већ рекао, ми одлично схватамо ваш положај, то да ви практично већ живите у Еврпској унији, да сте са свих страна њоме окружени. Исто мислим да не може бити никакве штете ако ви са њима будете градили односе који не иду на штету нама, Русији, Украјини или другим земљама. Ничег лошег у томе нема. Не треба цртати живот црно-белим бојама. Треба наћи начин поступања који неће разочарати ни Исток ни Запад.

Видимо да се код вас привреда развија, нема незапослености, не види се сиромаштво... Како вам је успело да то постигнете у условима светске економске кризе?

- Нисмо ми нашу економију развијали само у условима светске кризе. Ми смо се за нашу привреду прво изборили пре 20 година. Тада смо и ми имали велике проблеме, сличне онима са којима се суочава Србија. Скоро све фирме су нам биле затворене. Нисмо имали довољно хране...

Али, нисмо хтели да излаз тражимо у ономе на шта су се одлучили наши суседи, а можда и Србија, да већ створено народно богатство разделимо неким људима, да све приватизујемо, испоклањамо, растуримо у делове, и тако даље.

Нисмо били против приватизацје. Напротив, хтели смо да их продамо, али свако ко нешто продаје жели да за то нешто добије највишу могућу цену. А за једно предузеће добијате највишу цену онда када то предузеће ради, када производи нешто и те своје производе продаје. Зато смо одлучили да ћемо прво наше фирме подићи са колена, пустити их да раде и да производе.

Мислите ли да је преседан Косова, када је Србији узет део територије јер је тако хтела једна национална мањина, утицао на сличну ситуацију у Украјини и у другим земљама.

- То је свакако био лош преседан. Видите да кад год прекоре Русију, она одговара "како је то било могуће тамо а овде није?" Са преседанима се не игра. Мислим да се прича о Косову није завршила и да ће тек имати епилог. То је колевка српског народа. Само је потребно време. А мислим да Срби никада неће одустати од Косова. Преседан је свакако био лош.

Пре неколико дана у Астани сте потписали споразум о Евроазијском економском савезу. Какве су амбиције тог савеза? Хоће ли у њему бити места за друге земље, примера ради за Србију?

- Потписали смо стварање Савеза а управо питања која сте ви поставили знак су да тај Савез има велике перспективе. Чак и ви видите себе у њему. Али, да бисте нам ви дошли, ми прво треба да покажемо да тај савез, са економске тачке гледишта, има нормалну перспективу и да докажемо да је функционалан.

Већ сам рекао да не верујем да свет не може да стоји на једној нози јер се онда љуља тамо-овамо. Не може свет да зависи од воље само једне силе. Данас је јасно да се уздижу Азија, Кина, Европска унија је моћна организација а, ево, ствара се и нови центар кои ће можда постати једно од упоришта света. Уверен сам да с временом он то може да постане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару