Чанак: Oчекујем реконструкцију покрајинске власти

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак изјавио је да ће гласање о промени изборног система у Војводини значити и "апсолутну промену односа у владајућој коалицији" у покрајини и поручио да његовој странци треба да припадне место председника Скупштине Војводине.

Ненад Чанак је за Радио-телевизију Војводине рекао да очекује реконструкцију покрајинске власти, не искључујући ни промену премијера, преноси Бета.

"За Лигу није тема ко ће бити премијер ако ради свој посао како треба, а Пајтић то не ради", рекао је Чанак и додао да ЛСВ нема проблем да Пајтић остане на том месту, али да он на тај начин "игнорише коалиционе партнере".

Чанак је рекао да очекује "да се снага ЛСВ вреднује и поштује", као друге по јачини странке у парлменту, те да под тим подразумева да је СВМ припало место председника Скупштине Војводине иако имају мање посланика од ЛСВ.

Навео је и да је ЛСВ тражила то место, али да га није добила. Чанак је казао да не зна с ким о овом питању треба да разговара у Демократској страннци, изразивши сумњу у легитимитет избора Бојана Пајтића за новог председника ДС.

Додао је да ће даље разговоре на ту тему, унутар актуелне коалиције, започети када прође сутрашња седница парламента. 

Критиковао је и коалиционе партнере из СВМ, наводећи да је та странка "експозитура мађарске десничарске странке Фидес". 

"СВМ је добила европског посланика, док је истовремено на власти у Србији на националном, покрајинском и на локалном нивоу. Шта ће се десити кад дођу у колизију интереси Србије и Мађарске у Европском парламенту и за кога ће гласати посланици СВМ, странке која је и у Влади Србије", истакао је Чанак. 

На питање да ли ће уследити и иницијатива за смењивање Владе Војводине или расписивање избора, Чанак је казао да "ЛСВ није заинтересована да нешто руши, већ да нешто сагради".

Оценио је и да ЛСВ не може бити у покрајинској влади чији би премијер био Игор Мировић јер постоје препреке из прошлости, због којих није желео ни да буде у влади Александра Вучића, иако је могао.

Додао је да постоје људи у СНС са којима би ЛСВ могла да сарађује, као што је бивши министар пољопривреде Горан Кнежевић. 

На дневном реду седнице Скупштине Војводине биће иницијатива за промену изборних правила у покрајини, коју је поднела ЛСВ, а коју су подржали СНС, Демократска странка Србије, Српска радикална странака и Социјалистичка партија Србије.

Посланици партнера ЛСВ у власти, из редова ДС и СВМ нису подржали ту иницијативу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару