Читај ми!

Излазак на изборе, наставак политичке борбе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је за РТС да изласком на изборе Срби настављају политичку борбу која треба да омогући стварање Заједнице српских општина. Ово нису избори, ово је мисија, каже Љубомир Марић, координатор Управљачког тима за успостављање ЗСО.

Марко Ђурић тврди да само они који промовишу независност Косова не желе излазак Срба на изборе.

"Они ако немају макар један српски посланички мандат не могу да формирају владу, не могу да конституишу скупштину без да ти наши посланици, који ће бити потпуно лојални нама, који ће бити потпуно лојални српском народу на КиМ, они без воље тих посланика не могу ни парламент да конституишу", рекао је Ђурић у емисији "Око".

Одлука Централне изборне комисије Косова да подигне на 70.000 гласова цензус за улазак партија, многи тумаче као покушај да представнике Срба бира Приштина.

Бранимир Стојановић из листе "Српска" каже да ово нису обични избори, и да ово није била нормална кампања.

"Ово је позив и вапај свих нас да у овој ситуацији која заиста јесте веома компликована наши људи добро промисле, да према оном искуству које смо имали до сада схвате шта је то што је велика опасност, а опасност је да људи са 200 гласова одлучују о нашим животима", навео је Стојановић.

Координатор Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина Љубомир Марић рекао је да ово нису избори, ово је мисија.

"Ми ту мисију видимо за остварење својих права, за јачање. Да завршимо једном са поделама, Срби су јединствени. Не желимо више да се делимо, да нас означавају као Србе са севера и са југа. Формирањем ЗСО то више неће да постоји", истакао је Марић.

Аналитичари сматрају да ипак постоји разлика између севера и југа, у погледу мотивисаности за излазак на гласање.

"На северу, људима је теже, јер је био тај период локалних избора, пробијања леда и сада имате једну ситуацију у којој је био врло кратак период за кампању, за било какву политичку мобилизацију", каже аналитичар Душан Јањић.

Слаб одзив на северу не би био добар управо за Србе који тамо живе, убеђен је Марко Ђурић.

"Сада је важно да цео народ стане иза државне политике. То је оно што су Албанци на Косову имали, та врста јединства, та врста дисиплине и послушности која је нама недостајала. Ми сада идемо да им узмемо те мандате, да им отежамо посао, да имају скупштину Косова у којој тврде сви посланици да је то независна држава јер то није независна држава", рекао је Ђурић.

Влада Србије позвала је у четвртак све грађане Косова и Метохије да у недељу, 8. јуна изађу на парламентарне изборе за привремене институције самоуправе у покрајини. По мишљењу владе, упркос мањкавостима изборног система и другим настојањима приштинских власти да обесхрабре Србе, сваки освојени мандат учврстиће заједницу српских општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару