Читај ми!

Mинистарстава о мерама за време поплава

Поједина министарства Владе Србије су већ завршила и доставила, док друга убрзано раде на припреми посебних извештаја за Скупштину и грађане о мерама предузетим у тим ресорима за време катастрофалних поплава које су недавно задесиле Србију.

Извешстаје о раду министарстава, о којима ће бити обавештени јавност и Скупштина Србије, иницирао је на седници Владе Србије прошле седмице премијер Александар Вучић.

Министарка без порфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је Танјугу да је њен кабинет такав извештај већ доставио влади.

Прма њенм речима Генерални секретар треба да обједини извештаје свих министарстава и након разматрања на седници Владе Србије јавност ће о њима бити детаљно обавештена.

"Ми смо у извештају навели детаље о томе шта смо све иницирали да бисмо покренули све расположиве механизме за добијање финансијске помоћи ЕУ за санацију последица поплава. Наша иницијатива је била усмерена на објашњење услова коришћења Фонда солидарности, као и преусмеравање значајнх средстава кроз ИПА фондове, као и организовања великог радног састанка са међународног донаторском заједницом", реклла је Јоксимовићева додавши да у Канцеларији за европске интеграције већ започето попуњавање формулара за добијање средстава из Фонда солидарности ЕУ.

И Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања припремило је извештај о мерама и активностима које је предузело пре и током катастрофалних поплава.

У тексту достављеном Танјугу се наводи да је поводом Одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији Републике Србије тај ресор ставио на располагање Републичком штабу за ванредне ситуације возила и објекте којима располажу Министарство, Национална служба за запошљавање и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Надлежне службе су, додаје се, 18. маја евакуисале кориснике и запослене из Геронтолошког центра Обреновац и они су збринути у Геронтолошком центру Бежанијска коса одакле је део пребачен у Домове у Смедереву, Панчеву, Зрењанину, Јагодини, Крушевцу, Крагујевцу и Младеновцу.

Истиче се и да је корисницима Домског оделења у Крупњу, које је такође било угрожено, свакодневно достављана помоћ у води, храни, дезинфекционим средствима, лековима, пеленама, постељини...

"Запослени у Центрима за социјални рад помагали су у збрињавању најугроженијих. Сектор за бригу о породици и социјалну заштиту увео је двадесетчетворочасовна дежурства", наводи се у Извештају и додаје да је тим тог министарства организовао неколико екипа стручних радника, углавном психолога, из Центара за социјални рад и Министарства ради пружања психосоцијалне подршке евакуисаном грађанству са поплављених подручја.

Иначе, извештај овог министарства предвиђа и план даљих активности међу којима су процена штете и потпуно сагледавање неопходне санације на објектима Геронтолишких центара Обреновац и Домског одељења Крупањ, сагледавање правног статуса измештених корисника Геронтолошког центра Обреновац у друге установе, затим реализација психосоцијалне подршке измештеним корисницима у установама у којима су привремено смештени, као и по повратку у Геронтолошки центар Обреновац, а у сарадњи у сарадњи са заводима за социјалну заштиту и центрима за социјални рад.

Министарство омладине и спорта ангажовало 1.000 волонтера 

Министарство омладине и спорта је у свом извештају истакло ангажовање хиљаду волонтера на изградњи насипа, прикупљању хуманитарне помоћи, волонтирању у прихватним центрима и рашчишћавању терена са поплављених подручја.

Тај ресор је, како је речено Танјугу, организовао и радне акције у Обреновцу, Крупњу, Свилајнцу, Костолцу и Параћину. Министар је, истиче се, лично учествовао у свим тим акцијама.

Подсећа се да је формиран прихватни центар у Заводу за спорт на Кошутњаку кроз који је прошло око 400 грађана евакуисаних са угрожених подручја. Министарство је, додаје се, обезбедило и два шлепера и четири камиона помоћи, 30 хиљада литара воде и око 3200 пакета других потрепштина - пелена, хране, лекова, ћебади, козметике, играчака.

Посебно је истакнуто да је анимирана целокупна спортска јавност на ангажовању у одбрани угрожених подручја и прикупљању хуманитарне помоћи. Спортски савези су, како се наводи, поред помоћи у људству, помогли и новчаним донацијама које тренутно достижу милион и 200 хиљада динара.

Минисарство је радило и на ангажовању специфичних спортских савеза у акцијама спашавања - веслача, рониоца, алпиниста, ваздухопловаца, спеолога..., а запослени у том ресору су уплатили и по једну дневницу за помоћ угроженима.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је Танјугу у Новом Саду да је и то министарство предало тражени извештај не образлажући његове детаље.

У извештају Министарства трговине, туризма и телекомуникација наведене су четири целине - помоћ становништву, контрола тржишта, пружање телекомуникационих услуга и обезбеђивање смештаја за привремено расељене са угрожених подручја.

Како се наводи у извештају, објављеном на сајту, на предлог Министарства Републичкој дирекцији за робне резерве наложена је испорука 85 тона основних животних намирница, 1.000 тона меркантилног кукуруза за исхрану стоке у поплављеним срединама, а на располагање је стављена и сва остала роба која се налази у робним резервама.

Тржишна инспекција Министарства је од увођења ванредне ситуације до 26. маја обавила 1.521 надзор малопродајних објеката на територији целе Србије са циљем спречавања неоснованог повећања цена, контроле стабилности и снабдевености тржишта и санкционисања противзаконитих радњи трговаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару