Читај ми!

Опозиција тражи седницу о поплавама

Опозиционе странке у парламенту инсистирају да се у одржи посебна седница о разорним поплавама које су претходних дана задесиле Србију. Из СНС-а не споре да о томе треба да се расправља, док социјалисти сматрају да не треба заказивати посебну седницу.

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да то што је та странка затражила посебну седницу од последицама поплава, није реч о оптуживању СНС-а или владе, као што то неки желе да представе.

Живковић је рекао да је та странка тражила расправу о тој теми за данас, али да је добио одговор од председнице парламента Маје Гојковић да то није могуће, јер влада није поднела извештај.

"Тако можемо да затворимо парламент, ако чекамо да влада буде добре воље да поднесе извештај или не. Колико чујем из јавности спрема се тај извештај, у четвратак је седница када посланици постављају питања влади али то не треба да буде крај приче о поплавама, то су само наша питања", рекао је Живковић новинарима у парламенту, преноси Танјуг.

Према његовим речима, влада као најодговорнији орган у држави, мора да пружи информацију о томе шта је пропуштено, шта је могло да се уради и ко је крив за то.

И посланици Демократске странке слажу се са са својим колегама из НС-а.

Борислав Стефановић из ДС-а рекао је да поплаве и њене последице заслужују да се о њима расправља на посебној седници парламента и да ће ДС инсистирати на томе.

"Питања влади у четвртак не могу да се третирају као посебна седница о дешавањима везаним за поплаве, јер овај ужасан догађај заслужује да има седницу са посебном темом, а не да се остане на питањима у трајању од два сата за све посланичке групе", истакао је Стефановић новинарима у парламенту.

Како је напоменуо, "остајањем на питањима у четвртак власт желела да се покрије пред јавношћу да је скупштина расправљала о тој теми".

На томе инсистирају и у НДС, а посланик те странке Александар Сенић каже да се нада да владајућа већина неће бежати од тога да се грађанима прикаже истина и да ће омогућити организовање анкетног одбора и одржавање посебне седнице на ту тему.

Власт ће изаћи у сусрет опозицији

Уколико опозиција ипак буде и после те седнице у четвртак инсистирала на још једној расправи о поплавама, представници већине ће, према најавама, изаћи опозицији у сусрет и то и омогућити.

Ту могућност наговестио је новинарима посланик СДПС Иван Бауер, који је рекао да ако опозиција не буде задовољна седницом на којој ће бити министри, владајућа коалиција ће омогућити да се поново о томе расправља.

Из Српске напредне странке поручују да све странке имају право да траже да се расправља о поплавама у парламенту.

"Скупштина ће свакако о томе разговарати, али је важно и да се та тема не исполитизује", рекао је посланик СНС-а Александар Јовичић.

Јовичић је новинарима у парламенту рекао да ће се одржати одређена дискусија на ту тему.

"Мислим да ће бити конструктивно и да кренемо даље у решавање и санирање штете, а не у политизацију те теме, морамо да помогнемо грађанима на све начине, јер се никада не зна када опет тако нешто може да се догоди", рекао је Јовичић.

Према његовим речима, Влада већ разговара на ту тему, биће спроведена анализа, пре свега штете која се догодила, али и одговорности уколико је постојала.

С друге стране, посланици Социјалиситичке партије Србије сматрају да нема потребе за посебном седницом парламента.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић поновио је да да ће у четвртак у парламенту бити чланови владе и да ће то бити прилика да им се поставе питања у вези са том темом.

Оценио је да је влада добро и одговорно обавила посао, када је реч о поплавама и да је сада важније сагледати последице и почети са санацијом штете.

Ристичевић: Посебна седница после процене штете

Председник Одбора Скупштине Србије за пољопривреду Маријан Ристичевић рекао је да је тај одбор предложио да буде одржана седница парламента посвећена поплавама и то након што локалне самоуправе процене штету.

Ристичевић је напоменуо да нема ништа против да се преиспитају сви одговорни у Србији, али да је против да се испитује одговорности само за 2014. него да се испита одговорност свих у систему од 2005. године до данас како би се видело ко је све учинио пропусте када је реч о насипима и законској регулативи, преноси Бета.

Ристичевић, који је у посланик СНС-а, додао је да нема ништа против формирања анкетног одбора који је тражила опозиција али да је против тога да у том телу као члан буде лидер Нове странке Зоран Живковић због, како је казао, његове претеране политизације несреће која је задесила поплављена подручја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару