Читај ми!

Вучић: Нове куће у Крупњу за четири месеца

За четири месеца биће обновљене оштећене и срушене куће, обећао је премијер Александар Вучић грађанима Крупња. Тужилац је упутио захтев за прикупљање обавештења надлежним органима за евентуалну кривичну одговорност оних који нису поступали у складу са законом, рекао је Вучић.

Премијер Вучић се састао у згради Општине Крупањ са представницима локалне самоуправе и стручних тимова, како би сагледали стање настало након поплава, а затим је пошао у обилазак поплављених подручја.

"Овде је 38 кућа у потпуности срушено. Свих 38 кућа обновиће држава Србија. Такође, 168 кућа је оштећено. Свуда ћемо помоћи и грађевинским материјалом, и радном снагом, и на друге начине", навео је премијер.

Истакао је да држава Србија преузима на себе бригу за изградњу свих категорисаних и некатегорисаних путева на територији општине Крупањ, и истиче да то неће оставити Општини Крупањ, којој недостаје новац.

Вучић је рекао и да Србија завршава све послове у вези са електромрежом, ПТТ-ом и телекомуникацијама.

"Ово ће бити веома кратки рокови, очекујемо да искористимо лето и да до краја септембра људи могу да се уселе у своје куће, да наставе своје животе", рекао је Вучић.

Према његовим речима, највећи проблем је питање клизишта, а стручне службе ће одлучити на којим локацијама ће се градити куће.

Вучић је истакао и да ће се држава потрудити да доведе инвеститора који би у том месту отворио фабрику текстилне индустрије.

Рекао је да већ има на уму потенцијалног инвеститора који би могао да запосли од 300 до 500 људи, што би, како је оценио, био велики подстицај за Крупањ.

На питање новинара у вези са превентивном изградњом насипа и уређењем водотокова, Вучић је нагласио да ће се на томе радити, али да не може све да се уради одмах, додавши да тако нешто не може, на пример, ни Америка.

Нагласио је да се мора појачати корито реке и додао да су у Крупњу насипи оштећени. Објаснио је да ће се на томе радити на нивоу целе Србије, али да онај ко каже да ће све стићи да се уради - не говори истину.

Премијер је рекао да, и када би биле уложене две милијарде евра, опет не би то могло да се уради поготову што Србија те две милијарде нема.

Вучић је најавио да ће за два месеца поново доћи како би се уверио како радови напредују.

Заједно са премијером, у Крупањ су стигли и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и државни секретар у Министарству финансија Никола Ћосовић.

Тужилаштво испитује има ли одговорности за пропусте

Вучић је рекао и да је задовољан реаговањем и посвећеношћу Владе приликом недавних поплава широм Србије, али и додао да је тужилаштво већ упутило захтев за прикупљање обавештења о евентуалној кривичној одговорности оних који нису поступали у складу са законом.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да није упућен нити има увид у то како су државни органи конкретно реаговали на терену и да ће му то бити познато након извештаја министарстава, али и додао да је задовољан реакцијом Владе, пре свега њеном посвећеношћу.

"Нисам ја стручан, нити сам хидрометеоролог, нити стручњак за водотокове, али оно чиме јесам задовољан јесте велика посвећеност и рад људи 24 сата. Министри унутрашњих послова, одбране, Александар Вулин, Вања Удовичић и многи други радили су по 24 сата", рекао је Вучић, додавши да је није фер према онима чија имена није споменуо.

Према његовим речима, чланови Владе су радили све време и дали све од себе, наводећи као пример министра спорта Вању Удовичића, који је, како каже, данас довео стотину момака и девојака да раде као волонтери.

Вучић је рекао да је захвалан свима који су се борили - и војницима, и полицајцима, и грађанима који су радили даноноћно, али да ће се, с друге стране, испитати постоји ли нечија одговорност за евентуална кршења закона.

"Како чујем, тужилац је већ упутио захтев за прикупљање обавештења надлежним органима за евентуалну кривичну одговорност оних који нису поступали у складу са законом", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ту мисли на локалне власти, Вучић је одговорио да локалне власти имају највећу одговорност и указао на то да је у Србији правна регулатива таква да се штета процењује на основу закона из 1987. године и да је то, како је рекао, срамота за све нас.

"Ето, имајте у виду колико смо сви ми били добри у претходном периоду", навео је Вучић.

Премијер је истакао да сад није време де се буде осветољубив, додавши да се случајно догодило да се највећи део поплава десио у општинама где СНС није на власти, попут Лознице, Ваљева, Обреновца, Крупња.

"Па шта, свуда сам дошао и на сваком месту помажем потпуно једнако и уопште ме не интересује страначка припадност. Пресрећан сам што сам видео људе у Крупњу задовољне. На сваком месту сам видео људе који су задовољни што ће се нешто покренути и што ће се вратити живот у та места", рекао је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару