Читај ми!

Скупштина о зајму од Емирата

Посланици су расправљали о законима којима се потврђују споразуми са Уједињеним Арапским Емиратима, а који се односе на зајам за буџет од милијарду долара и на кредит за финансирање система за наводњавање. ДС и НДС критиковали арапски зајам.

15.10 - Завршена расправа о кредиту из Уједињених Арапских Емирата. 

13.30 - Посланици ДС-а и НДС-а критикују арапски зајам.   

11.00 - Министар финансија Лазар Крстић рекао је да је Србија под веома повољним условима добила зајам од милијарду долара од Владе Абу Дабија.

10.10 - Седница парламента почела је постављањем посланичких питања.

У Скупштини Србије завршена је расправа о законима којима се потврђују споразуми са Уједињеним Арапским Емиратима, а који се односе на зајам за буџет од милијарду долара и на кредит за финансирање система за наводњавање.

Трећи споразум о којем ће се посланици изјашњавати - тиче се зајма за мала и средња предузећа који је Народна банка потписала са Европском инвестиционом банком.

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да је Србија под веома повољним условима добила зајам од милијарду долара од Владе Абу Дабија, што ће имати позитиван ефекат на инвеститоре.

"Преко политичких добрих односа и позиције, имамо могућност да остваримо такве услове што није случај ни са једном земљом у региону", нагласио је Крстић у Скупштини, образлажући предлог о ратификовању зајма од милијарду долара између Владе Србије и Владе Абу Дабија.

Крстић је рекао да тај зајам има позитиван ефекат за смиривање инвеститора и одржавање обећања.

У односу на референтне каматне стопе по којима бисмо се сада задуживали, тај зајам чини уштеду од 300 милиона долара на конто камата које бисмо исплаћивали 10 година, изјавио је Крстић.

"Сарадња са УАЕ напредује много шире и ово је прва од неколико транши тог кредита", навео је министар. Он је додао и да би Србија, да није узела тај зајам, морала да се задужује на начин на који то иначе ради на међународном банкарском тржишту.

Крстић је, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Фонда за развој Абу Дабија за наводњавање, којим Србија добија 97 милиона долара за наводњавање, изјавио да је то наменски кредит који укључује 14 различитих пројеката.

"Овај зајам је планиран у буџету и његово повлачење је планирано у наредне четири године", рекао је Крстић.

Крстић је као веома повољан оценио и трећи међународни уговор који посланици ових дана треба да ратификују. 

"То је зајам који се администрира преко НБС-а и комерцијалних банака. Ризик не преузима држава, а користи се за јефтино финансирање предузећа и у том смислу подразумева најповољнији извор финансирања за банке и предузећа, те ефективна каматна стопа по којој се задужују предузећа износи око 3-4 процента", објаснио је Крстић.

Он је додао и да је то укупно 500 милиона евра, односно 150 милиона евра које ће одмах након ратификације бити стављене на располагање комерцијалним банкама.

ДС и НДС критикују арапски зајам

Посланици Демократске странке и Нове демократске странке критиковали су најављени арапски зајам од милијарду долара, наводећи да Србија не треба да се задужује да би финансирала текућу потрошњу, али и да зајам није најповољнији.

"Овај кредит би имао смисла једино да је уложен у инфраструктурне пројекте", навео је посланик ДС-а Борислав Стефановић.

Упитао је министра на шта ће конкретно те паре отићи осим на потрошњу, и навео да кредит, иако је повољан, није најповољнији, јер се Србија у прошлости за исте намене повољније задуживала код Светске банке и ММФ-а.

Стефановић је додао и да је влада Александра Вучића задужила Србију за скоро шест милијарди евра, а да за то време није изграђен ниједан велики инфраструктурни пројекат, преноси Танјуг.

"Зашто још увек нема ни уговора са 'Етихадом'? Зашто грађани Србије никако не могу да виде тај уговор? Мислим да ова влада то дугује грађанима", навео је Стефановић.

Посланик Нове демократске странке Александар Сенић упитао је Крстића на основу чега је тврдио да су добри односи Србије са Емиратима када Влада добија само милијарду долара, а Законом о буџету Владе Србије предвиђене су три милијарде евра.

"Такође, Законом о буџету Србије предвиђено је да кредити за наводњавање УАЕ буду у вредности од 275 милиона долара, а ми овде добијамо кредит који је мањи од 100 милиона долара. То такође може да указује на чињеницу да су се односи између УАЕ и Србије променили у односу на децембар прошле године када је усвојен Закон о буџету", навео је Сенић.

Сенић је додао да ће се НДС о овим зајмовима определити сходно одговорима које добије од министра финансија Лазара Крстића.

Друга транша зајма из УАЕ до краја године 

Министар Крстић је изјавио да ће друга транша буџетског зајма из УАЕ бити повучена у другој половини године или пред крај 2014. године.

Крстић је рекао да ће друга транша кредита зависити од стања буџетског дефицита и од тога какви услови буду на тржишту обвезницама, који су сада повољни и какве Србија није имала никад до сада.

"Искрен да будем, нисам ни сигуран ни да ће нам требати за финансирање буџетског дефицита, чак узимајући у обзир и префинансирање и пуне три милијарде", рекао је Крстић.

Министар финансија је додао и да не треба доводити у питање редовну исплату плата и пензија чак ни када Србија не би повукла другу траншу зајма од УАЕ.

"Наравно да ће бити пара", рекао је министар одговарајући на питање посланика Борислава Стефановића да ли ће бити новца за плате и пензије ако Србија ипак не повуче и преостали део арапског зајма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару