Читај ми!

Кабинет председника критикује "Блиц"

Председник Србије Томислав Николић уговором о поклону добио је од својих синова два хектара земље, а кампања коју већ готово две године води лист "Блиц" против председника Србије очигледно се наставља, наводи се у одговору том листу који је Прес-служба председника одлучила да проследи свим медијима.

Они наводе да је данас тај лист упутио питање Служби за сарадњу са медијима председника Републике, а које гласи: ко је председнику Србије поклонио више од два хектара земљишта у Бајчетини?

"Председник Србије Томислав Николић уговором о поклону добио је два хектара земљишта од својих синова, што је уредно пријављено Агенцији за борбу против корупције. Да би предупредили наслове типа 'О'кле лова?' или 'Има се - може се', предлажемо новинарима Блица да се распитају колико у Бајчетини кошта земљиште", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Наводи се и да, како кампања тог листа траје пуне две године, и "ма колико се ми трудили да вам изађемо у сустрет одговарајући на сва ваша питања, званичне информације остају у другом плану, а ви пласирате измишљотине са циљем да се омаловажи и дискредитује председник државе".

"Ваши покушаји манипулације кроз те исте измишљотине вређају интелигенцију грађана Србије", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се истиче и да нико том листу не спори право да води уређивачку политику какву жели и да пише о чему год жели, да је то оно за шта се, између осталог, и председник Николић залагао.

"Залагао се и да никада више не буде притисака на медије, као што их је било до 2012. године, што је на сопственој кожи он најбоље осетио. Иако ће дежурни душебрижници вероватно рећи да је ово баш то - притисак на медије, то уопште није намера овог саопштења", поручује се.

Намера саопштења је, додаје се, да се грађанима још једном укаже на оно што већ и сами знају - "да у нашој земљи постоји слобода медија, која са собом носи и медије који пишу тенденциозно и не либе се да, из ниских побуда, износе и бруталне неистине".

Служба за сарадњу са медијима председника Републике, али и грађани Србије, истиче се, очекују од свих медија да буду конструктиван критичар власти, па тако и председника Србије.

"Да буду корективни фактор нашег рада. Да износе чињенице и конкретне предлоге. Све оно што је дневни лист Блиц очигледно заборавио", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсећа и да је Блиц у току кампање 2012. године отворено био на страни другог кандидата, као и да тај лист након две године није нашао за сходно да "Томислава Николића ословљавају адекватно, како то доликује председнику једне државе, већ га у својим насловима ословљавају са 'Тома'".

"Грађани Србије су, током претходне две године, могли да читају бројне неистине које је овај дневни лист пласирао, иако је био обавештен о њиховој нетачности. Грађани су тако читали, на пример, о имагинарном дипломатском пасошу председникове таште, али су зато мало могли да прочитају о дипломатским активностима шефа државе, захваљујући којима је умногоме поправљен имиџ Србије у свету", истиче се у саопштењу.

Грађани су, како подсећају, такође могли да нађу и податке о томе да ли су се на прослави поводом откривања споменика Николи Тесли у Сједињеним Америчким Државама јели ћевапи или не, али нису могли да сазнају колико тај споменик значи нашој емиграцији у тој земљи, која је његову израду и постављање и финансирала.

"Што је још горе, редакција дневног листа Блиц у неколико наврата грубо је повредила безбедност председника наше државе, откривајући регистарски број возила које он користи, али и време када долази у зграду на Андрићевом венцу. Свако ко има бар мало безбедносне културе, а прави новинари би то морали да имају, схвата да се тако нешто једноставно не ради", закључује се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару