Читај ми!

Зашто је Сарајево први избор

Тема коментара не само у Србији и Босни и Херцеговини већ и у региону и данас је - зашто је Алексанадар Вучић за прву премијерску посету одабрао Сарајево, а не неки од светских центара моћи. Премијер посетом шаље јасну политичку поруку о значају добрих односа Србије и БиХ, кажу стручњаци.

Шетња Башчаршијом и путем од Бегове џамије до католичке катедрале и Саборне цркве, протумачена је као поштовање и уважавање различитости босанскохерцеговачког друштва, што су - уз поверење - кључне речи за односе Србије и Босне и Херцеговине.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да ако не можемо да имамо, у овом тренутку, довољно љубави, можемо да имамо довољно поштовања и поверења једни у друге.

Велики број новинара који је пратио посету и насловне стране босанскохерцеговачких медија кажу да посета долази у право време - и политички и економски.

Професор ФПН-а у Сарајеву Зарије Сеизовић каже да је битно рећи да је реч о првој посети премијера Вучића страној земљи након што је постао премијер.

"Ова чињеница шаље јасну политичку поруку о важности коју премијер Вучић придаје односима Србије и Босне и Херцеговине и гест је добре воље Србије да се ти односи убудуће побољшају", рекао је Сеизовић. 

У изјави за један интернет портал у БиХ, шеф дипломатије Златко Лагумџија каже да је српски премијер човек сарадње а не сукоба, и да га је јучерашњи састанак подсетио на састанак са некадашњим премијером Зораном Ђинђићем, када је покушавао да покрене Србију.

У Сарајеву радо прихватају понуду за економску сарадњу.

Природно би било да две земље које повезује заједничка граница дуга више од 360 километара и које су током историје углавном биле део исте државе, имају више пословних додира.

Секретарка Одбора за економске односе с иностранством ПКС Драгана Муждало рекла је да је основно да се у неким стратегијама за даљи развој сарадње коначно пређе са купопродајних односа, који са 95 одсто учествују у међусобној размени, на развијања виших облика сарадње.

Посета није важна само Београду и Сарајеву, па тако некадашњи председник Словеније Данило Тирк каже да конструктивну политику какву сада води Србија треба да воде сви политичари да би регион напредовао.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару