Читај ми!

Укинут имунитет Драгану Томићу

Скупштина Србије укинула је имунитет посланику СНС-a Драгану Томићу који је осумњичен за злупотребу службеног положаја у Универзал банци.

13.20 - Скупштина укинула имунитет Томићу. 

13.00 - Посланици који су приступили Новој демократској странци даће кворум за гласање,  рекао посланик Ненад Константиновић.

12.05 - У току седница Колегијума Скупштине. Претходно одређена получасовна пауза, јер у сали нема кворума за одлучивање. 

10.15 - Почела седница на којој се расправља о укидању имунитета посланику Драгану Томићу. 

Већином гласова посланика Скупштина Србије укинула је имунитет посланику СНС Драгану Томићу који је осумњичен за злупотребу службеног положаја у Универзал банци. Више Тужилаштво у Београду поднело је предлог да се Томићу одреди притвор

За укидање имунитета Томићу гласало је 150 посланика, а пет није гласало.

Посланици су расправу о укидању имунитета Томићу завршили нешто пре 12 сати, али како није било кворума за гласање, будући да је у сали било 117 посланика од потребних 126, одређена је пауза која је трајала нешто више од сат времена, у току које је заседао и скупштински Колегијум. Након Колегијума, кворум су омогућили посланици Нове демократске странке Бориса Тадића.

Почетак расправе обележила је оштра дебата напредњака и демократа иако су посланици и једне и друге странке унапред најавили да ће подржати укидање имунитета.

Посланицa ДС-а Гордана Чомић упитала је како је могуће да се Томић ухапси и зашто је задржан у притвору и један минут, када је имао имунитет. "Како је било могуће да неко боље од народних посланика, председника и саме скупштине зна шта се сме, а шта се не сме", питала је Чомићева.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић је одговорио да се Томић позвао на имунитет, и да без одлуке Скупштине не би могло да буде одређено даље задржавање на основу одлуке Тужилаштва. "Било шта да постоји било каква сумња у законитост било какве одлуке тражим о надлежних државних органа да то испитају", рекао је Стефановић. 

Наводећи да је ово тежак дан за СНС, шеф посланика те странке Зоран Бабић је рекао да се на Томићевом примеру показује да је закон за све исти.

Бабић је реагујући на критике шефа посланика ДС-а Борислава Стефановића да је циљ ове седнице, која је заказана у време предизборне кампање, промоција СНС-а и њеног председника Александра Вучића, одговорио да закон мора да важи у сваком тренутку и за све једнако.

Бабић, који је и председник скупштинског Административног одбора, одбацио је критике ДС-а да је то радно тело донело предлог за скидање имунитета на основу непотпуне документације.

Међутим, Борислав Стефановић тврди да је Одбор одлучивао на основу непотпуне документације, а да је "неки полицајац" одлучио да ли неко има право на имунитет.

Стефановић је упитао и ко је ставио партијски кадар у приватну банку. "Како је то могуће и да ли је то нормално? Зашто (Миленко) Џелетовић није ухапшен и ко је одговоран за то што се дешавало. Где је одговрност гувернерке Јоргованке Табаковић и како она није знала ништа о ситуацији у банци и зашто није на време реаговала", упитао је Стефановић.

И ЛДП се заложио за укидање имунитета Томићу, а посланик те страке Бојан Ђурић је рекао да је у протеклом периоду било проблема сличних овом и са неким другим банкама, и да не жели да говори о кривичној одговорности, коју треба да утврде надлежни, већ о политици и систему.

Пре скупштинске расправе и бивши посланици ДС-а који су прешли у Нову демократску странку Бориса Тадића рекли су да ће гласати за укидање имунитета Драгану Томићу, јер се залажу за наставак борбе против криминала и корупције започете 2008. године.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић сазвао је седницу на захтев 111 народних посланика.

Полиција је пре два дана привела Драгана Томића, председника Извршног одбора "Универзал банке", члана Главног одбора Српске напредне странке и народног посланика.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару