Читај ми!

ДС: Суноврат српске дипломатије

Демократе оптужиле Ивана Мркића за суноврат српске дипломатије. Његовом кривицом Србија дуже време нема амбасадоре у Кини, у Немачкој, при НАТО, наводи ДС.

Демократска странка оптужила је министра спољних послова Ивана Мркића за "суноврат српске дипломатије", поручивши му да се "не кити туђим перјем" када говори о достигнућима српске дипломатије која "припадају искључиво претходној Влади коју је предводио ДС".

Демократска странка реаговала је, како се наводи у саопштењу, на тврдње министра Мркића да је допринео позиционирању Србије високо на листи потенцијалних дестинација за улагања страних инвеститора, истичући да је ниво страних улагања у Србију, одкако је Мркић изабран за министра, годишње десет пута мањи него током мандата владе на чијем се челу налазио ДС.

"Српску јавност не треба да чуди што је ниво страних инвестиција десетоструко нижи него у претходном периоду, јер кривицом министра Мркића Србија од децембра 2012, дакле дуже од годину дана, нема амбасадоре у НР Кини и при НАТО, док већ шест месеци нема амбасадора у Берлину", наводи се у саопштењу ДС-а и подсећа да је СР Немачка одбила да изда агреман кандидату којег је лично предложио Мркић.

Та странка осудила је и Мркићеву изјаву да су у Министарству спољних послова постављене организационе претпоставке за успешно извршавање свих задатака на плану европских интеграција, указавши да је то министарство "потпуно маргинализовано" у процесу евроинтеграција "и да се на прсте једне руке могу набројати званични сусрети Мркића са његовим европским колегама".

"Подсећамо да Сектор за ЕУ МСП, у години у којој почињу преговори Србије са ЕУ, нема помоћника министра задуженог за европске интеграције. Подсећамо да се на челу овог Сектора, на предлог министра Мркића, до скора налазила особа којој је ово било прво радно место и која, сем што поседује држављанство Србије, није испуњавала ниједан други законски услов за обављање ове изузетно важне дужности", тврди ДС.

Демократе су истакле и да заслуге за једногодишње председавање Србије Генералном скупштином Уједињених нација, за избор Србије у Економско-социјални савет светске организације и копредседавање ОЕБС-ом заједно са Швајцарском, припадају искључиво претходној Влади коју је предводио ДС, а Мркићу поручиле да се "не кити туђим перјем".

ДС је позвао Мркића да престане да своју "немирну савест" за "суноврат српске дипломатије" умирује "хвалисањем и засипањем" српске јавности "обиљем нетачних података и произвољно протумачених чињеница".

"Србији и актуелној Влади није потребан још један скупо плаћени портпарол задужен за домаћу јавност, већ министар спољних послова који ће нашу земљу представљати у свету и иностраној јавности", поручила је Демократска странка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи