Читај ми!

Селаковић: Проблем са Албанцима решити дијалогом

Захтеви Албанаца из југоисточне Србије који се односе на мрежу судова, апсолутно су нерационални и нереални, рекао министар Никола Селаковић. Ти грађани морају да стекну поверење у институције, каже Селаковић и истиче да се проблем мора решити дијалогом, а не уценама.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да су захтеви Албанаца из југоисточне Србије, који се односе на мрежу судова, апсолутно нерационални и нереални, истакавши да се то мора решавати дијалогом а не уценама, претњама и напуштањем разговора јер ће се тако проблем само продубити.

Селаковић је подсетио да у Прешеву постоји посебан Прекршајни суд и да нова мрежа предвиђа посебан Основни суд у Бујановцу.

Према његовим речима, анализа која је рађена, а која се тиче искључиво кадровских капацитета и броја предмета који постоје у Прешеву и Бујановцу, показала је да ће потребе те две општине задовољити један Основни суд.

"Да смо се држали само тога и да нисмо узимали у обзир етничку структуру становништва у том делу Србије, ту не би било ни Основног суда", рекао је Селаковић новинарима у Крушевцу приликом обиласка Васпитно-поправног дома.

Селаковић је рекао да некада број становника уопште не мора за последицу имати постојање суда.

Министар правде је проблеме Албанаца из југоисточне Србије који су се жалили на приступ правди и на немогућност оверавања одређених докумената, одбацио као нетачне.

"Речено је лепо да ће, успостављањем јавно-бележничког система тамо где су биле судске јединице, остати да раде пријемне канцеларије у којима ће се вршити све судске овере, а у Бујановцу ће бити Основни суд", навео је Селаковић.

Селаковић каже да је велики проблем то што не постоје адекватни албански кандидати који би могли да обављају судијску позицију.

"Мислим да је много већи проблем то што ми немамо адекватно обучене и образоване кандидате који су припадници албанске националне заједнице, а који би се пријавили на јавно-бележнички испит, на извршитељски испит и који би потражили своје место на судијској или тужилачкој функцији", истакао је министар.

Нова мрежа судова која ће имати 66 основних судова и 58 јавних тужилаштава почеће да функционише од 1. јануара 2014. будући да је Скупштина Србије усвојила закон који то предвиђа.

Недавно су усвојене измене Закона о уређењу судова и измене Закона о судијама, као и измене Закона о јавном тужилаштву.

Селаковић је навеои да се мора радити на томе да ти грађани стекну поверење у институције и подсетио да их је приликом скупштинске расправе позвао да разговарају између осталог и о проблему тумача.

Та питања се морају решавати дијалогом, а не уценама и напуштањем разговора, јер тиме нећемо ништа постићи, каже Селаковић, указујући на то да ће се на тај начин проблем само продубити.

Упитан да прокоментарише кандидатуру Владимира Цвијана за председника Српске напредне странке, Селаковић је рекао "да постоје људи који су изузетно храбри, али нису храбри зато што се ничега не плаше него зато што се ничега не стиде".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару