Читај ми!

Станковић: Нови попис на југу следеће године

Реално је да нови попис у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа буде следеће године, рекао председник Координационог тела за те три општине Зоран Станковић. Пошто у буџету за следећу годину нису предвиђена средства за попис, новац ће бити потражен на другом месту, најавио Станковић.

Шеф Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је да је реално да нови попис становништва у тим општинама буде следеће године.

"План је да се уради попис по међународним критеријумима. Да се решавају проблеми у оквиру Устава и међународних конвенција, да попис почне уз договор са локалним Албанцима и уз присуство међународне заједнице као сведока", рекао је Станковић у Дневнику РТС-а.

Указао је да су локалне самоуправе ове године добиле пун износ средстава која су предвиђена и да су за следећу годину планирана адекватна средства, те да Албанци нису доведени у подређен положај.

Станковић је рекао и да је предвиђено повећање средстава за локалне самоуправе у износу од девет одсто.

"У протеклих 12 година Координационо тело определило је 70 милиона евра за Бујановац, Прешево и Медвеђу и међународна заједница је обезбедила додатна средства", подсетио је Станковић.

Истакао је да у овом периоду локалне самоуправе раде нормално и да нема проблема у раду самоуправа. Станковић је рекао да обични људи трпе, због тога што се не бавимо економским, већ политичким питањима.

"Економско питање је најбитније, јер ако су приоритет споменици, поштујемо мртве, али радимо да би живи живели онако како желе и достојно животу сваког човека", поручио је Станковић.

Говорећи о новој мрежи судова, због које су Албанци са југа Србије незадовољни, Станковић је рекао да се ти проблеми решавају и без новог пописа. Како је рекао, локалне самоуправе су добиле сва средства која су била дефинисана буџетом.

Када је реч о прекинутим разговорима који су Албанци с југа Србије водили с представницима власти, Станковић је рекао да очекује да ће они веома брзо бити настављени. Истакао је да у разговорима учествују 13 министарстава са најодговорнијим људима.

Као пример навео је делегацију Министарства здравља коју је предводила министарка Славица Ђукић Дејановић.

"Разговори имају за циљ да се спроведе све оно што се у протеклих 12 година договарало са државом и да ове три оптшине функционишу као остале општине", рекао је Станковић.

Објаснио је да се разговори не воде са Координационим телом, већ са Владом и да су разговори које су Албанци имали са премијером Дачићем и Александром Вучићем били на њихов захтев.

Станковић је истакао да је договорено да се на свака три месеца врши анализа и да се види шта је ко реализаовао из договора.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару