"Вршачки виногради", ко је "вршио притисак"?

Противречни наводи Кабинета председника Србије и Млађана Динкића о притисцима у вези са "Вршачким виноградима". Динкић тврди да су "саветници председника Николића вршили притисак" да се потпише уговор са кинеском фирмом "Гуан Нан". Кабинет председника тврди да је притисак да се уговор потпише вршио Динкић.

Кабинет председника Србије Томислава Николића и Млађан Динкић опречно о наводним притисцима у вези са приватизацијом "Вршачких винограда". Кабинет тврди да је притисак вршио Динкић, који, пак, за притиске оптужује саветнике председника Николића.

"Није (Томислав) Николић вршио притисак, него његови саветници", рекао је Динкић новинарима на страначкој конференцији у Крагујевцу и додао да је Александар Љубић, међутим, тада дао налог Агенцији за приватизацију, којим је забранио потписивање уговора.

Динкић је додао да је притисак вршен, како је рекао, уочи посете председника Николића Кини.

Кабинет председника Томислава Николића одбацио је такве наводе и саопштио да је притисак поводом продаје "Вршачких винограда" вршио Динкић, и да треба да буде предмет истраге.

Из Кабинета председника Србије такође кажу да је председник, заједно са својим сарадницима, указао Влади на штетност предлога уговора о продаји "Вршачких винограда" кинеској компанији "Гуан Нан", а да је из Динкићевог кабинета вршен притисак да се уговор потпише.

Лидер УРС-а је, пак, демантовао да је он тај који је вршио притисак на кабинет Томислава Николића.

"Да је уговор био добар, ми бисмо га потписали, али није и ми смо спречили његово потписивање", истакао је Динкић.

УРС је медијима проследио "електронску преписку" између Динкића и заменика директора Агенције за приватизацију Оливере Аранђеловић.

У преписци се, наводи УРС, "између осталог каже да је Агенција обавештена од саветника у Кабинету председника РС, господина (Предрага) Микића, да је постигнут договор да се приступи потписивању поменутог купопродајног уговора пре одласка председника у НР Кину".

Љубић: Позиви из Кабинетa председника Србије

Бивши државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић тврди да је, док је био на тој функцији, из Кабинета председника Србије примио неколико позива са циљем да се што пре потпише уговор са кинеском фирмом о продаји "Вршачких винограда".

"У време док сам био државни секретар и док је продаја 'Вршачких винограда' била актуелна, из Кабинета председника Србије примио сам неколико телефонских позива у којима је инсистирано да се што пре потпише уговор са компанијом 'Гуан Нан' са објашњењем да је Кина стратешки партнер Републике Србије и да непотписивање може да буде лоша порука кинеским инвеститорима", навео је Љубић у писаној изјави медијима.

Љубић тврди да је он као државни секретар зауставио потписивање уговора док се не отклоне мањкавости у уговору, а како би се заштитили интереси Србије.

"О томе постоји допис, писано упозорење које сам 8. августа упутио Агенцији за приватизацију", рекао је Љубић, који је, уз саопштење, доставио и допис у којем пише о мањкавостима које према његовом мишљењу треба да се отклоне.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару