Читај ми!

Tражи се модел везивања Косова за преговоре

У Бриселу још трагају за модалитетима везивања преговора са нормализацијом односа са Приштином, каже Тања Мишчевић. Србија дипломатским каналима покушава да утиче на финалну верзију преговарачке платформе и то има ефекта, тврди шефица преговарачког тима.

Шефица тима Србије за преговоре о придруживању Европској унији Тања Мишчевић каже да се у Бриселу још трага за модалитетима везивања преговора са нормализацијом односа са Приштином.

"Ни ми ни Европска комисија не знамо шта се све од ставки у преговорима може односити на процес нормализације односа", рекла је Мишчевићева током посете Бриселу, где је јуче одржана још једна рунда скрининга.

Србија дипломатским каналима покушава да утиче на финалну верзију преговарачке платформе, о којој се у ЕУ још расправља и, тврди Мишчевићева, то има ефекта.

"Европска комисија и највећи број држава чланица су близу прихватања нашег става", рекла је Мишчевићева.

"Мислим да ни Немачка ни Велика Британија нису против, већ само желе да добију гаранцију да ће процес нормализације несметано тећи. То све заједно даје ефекте, али не треба се радовати унапред док не видим преговарачки оквир", додала је она.

Објаснила је да Немачка и Велика Британија траже да се о суштинским питањима везаним за Косово разговара у оквиру поглавља 35, али и у другим поглављима.

"За сада није јасно шта ће се десити када та питања искрсну, да ли ће остати у поглављу 35 или ће бити пребачена на друга поглавља", рекла је Мишчевић.

Према њеним речима, то звучи као техничка ситница, али је "за нас то јако важно техничко питање, јер бисмо онда осим са Бриселом о тим стварима морали да преговарамо и са Приштином".

Мишчевићева је истакла да је Србија и делима и речима доказала да јој је стало да се нормализација односа са Приштином настави, и да се то се видело и на локалним изборима.

"Кредибилитет се тешко стиче, а лако губи", закључила је Мишчевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару