Читај ми!

Тадић: Развој Кине користан за Европу

Кина је један од најважнијих стратешких партнера ЕУ али и Србије и успон те земље и њено све веће укључивање у регионалну и глобалну сарадњу наставља да фасцинира свет, оцењује почасни председник ДС-а Борис Тадић.

Почасни председник Демократске странке Борис Тадић изјавио је да је Кина један од најважнијих стратешких партнера Европске уније, али и Србије.

Тадић је у Пекингу, где је учествовао на форуму Партије европских социјалиста и Комунистичке партије Кине, подвукао значај споразума о стратешком партнерству између Кине и ЕУ и указао на поља у којима то партнерство може донети огромне користи за те две земље, као сто су иновационе индустрије, еколошка економија и наука.

Посебно је нагласио значај пораста сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе и рекао да се нада да ће снага и потенцијал ове сарадње бити потврђени и на самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе који се управо одржава у Букурешту, саопштено је из ДС-а.

"Кина је спремна да инвестира почетних 10 милијарди евра у развој инфраструктуре у том делу Европе, укључујући и инвестирање у најважнији железнички коридор од Лондона до Пекинга", подсетио је Тадић.

Тадић је рекао да ЕУ подржава започете интеграције Кине у светску економију и светски трговински систем и процесе економских и социјалних реформи, али и поручио да Кина не може сама да спроведе те реформе.

"Кини је потребна помоћ Европе, баш као што је и Европи потребна помоћ Кине", поручио је Тадић.

Осврћући се на речи председника Си Ђинпинга који је рекао да је кинески сан да се удвостручи БДП из 2010. године и да кинеска нација буде више демократична и хармонична, Тадић је истакао да би "реализација кинеског сна била корисна за цео свет".

"Развој кинеске економије би умногоме помогао економски раст Европе, као њеног стратешког партнера, и излазак из дужничке кризе", рекао је Тадић.

Поручио је и да би посебно требало оснажити партнерство ЕУ и Кине у области реформе глобалног управљања, еколошке и сајбер безбедности, либерализације трговине и одрживе урбанизације.

Тема форума биле су свеобухватне реформе за праведан и одржив развој, а поред Тадића на скупу су говорили функционери ПЕС-а и Комунистичке партије Кине, као и представници више кинеских научних институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару