Читај ми!

Дачић: Тајни досијеи нису политички проблем

Не постоји политички проблем у вези с доношењем закона о отварању тајних досијеа, рекао премијер Ивица Дачић истакавши да само треба наћи право решење. На Изборној скупштини Полицијског синдиката Србије Дачић поручио да српска полиција треба да буде узор држави. О начину финансирања Заједнице српских општина расправљаће се у децембру, рекао Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је да не постоји политички проблем у вези с доношењем закона о отварању тајних досијеа, истакавши да само треба наћи право решење.

Дачић, који је и лидер Социјалистичке партије Србије, рекао је новинарима да та тема није била на дневном реду, подсетивши да је он, док је био председник скупштинског Одбора за безбедност, гласао за доношење закона о отварању тајних досијеа.

Истакао је да је СПС тада подржао доношење тог закона, али да је Савет за националну безбедност тада проценио да се том питању мора приступити одговорно.

Дачић је објаснио да се то односи на чињеницу да тај закон, који може да буде оправдан, може довести до угрожавања функционисања безбедносних служби.

Он је рекао и да је доношење закона о отварању тајних досијеа, питање коме треба озбиљно да се приступи, додавши да није чуо да је Европска унија тражила да усвојимо тај правни акт.

"Мислим да то није питање за ЕУ а нама ће скрининзи о свим поглављима за приступање тек почети и можда ће и то бити тема у будућности", рекао је премијер, који је присуствовао Изборној скупштини Полицијског синдиката Србије.

Дачић је поручио да српска полиција треба да буде високостручна и оспособљена и да, због важности посла који ради, буде узор за државу. "Желим да имамо квалитетну полицију, високостручну и оспособљену", рекао је Дачић на Изборној скупштини Полицијског синдиката Србије.

"Нема јаке државе без јаке војске и полиције", поручио је Дачић одбацивши критике оних држава које се залажу за смањење тих снага безбедности у Србији.

Дачић је додао и да државе, које гомилају снаге свуда по свету, говоре да, када је у питању Србија, њена војска треба да буде што мања.

Навео је и да српска полиција мора да буде високостручна и обучена и да прати савремена научна и технолошка достигнућа.

Дачић је, истовремено, нагласио да полиција мора да буде у интересу и грађана и државе, а не да служи интересима било које политичке групе или појединаца.

Дачић је подсетио да је за последњих 20 година скоро хиљаду полицајаца изгубило животе на дужности и нагласио да држава мора још више да брине о њиховим породицама.

О финансирању ЗСО у децембру

Дачић је рекао да будућа Заједница српских општина на Космету може да буде финансирана из буџета Косова, Србије или међународних организација и да ће се о томе разговарати по завршетку локалних избора.

Дачић је навео и да је приликом потписивања споразума о Интегрисаном управљању администативним прелазима (ИБМ) предвиђено и да се приходи користе за финансирање четири општине на северу Космета.

Премијер је додао и да је високи званичних Европске уније Штефан Филе "обећао да ће ЕУ са 15 милиона евра финансирати развој те четири општине".

"Направићемо статут ЗСО и биће јасно и на који ће се начин финансирати - то може да буде из буџета Косова, из буџета Србије и из буџета међународних организација, може и од прихода самих општина, јер постоје различите форме", објаснио је Дачић.

Премијер сматра и да начин финансирања ЗСО "неће бити никакав посебан проблем", подсетивши да Приштина то није предвидела својим буџетом, јер нико од њих није одушевљен" формирањем Заједнице.

"Вероватно ћемо 5. и 13 децембра имати састанак с Кетрин Ештон у вези са даљим тражењем решења о имплементацији Бриселског споразума у вези са полицијом и правосуђем и правиће се статут ЗСО, после чега следи конституисање скупштине, избор председника и осталих органа...". објаснио је Дачић.

Говорећи о "столици" Косова у Уједињеним нацијама, Дачић је рекао да је немогуће да Косово буде примљено и да то знају и саме приштинске власти.

"То је немогуће све док у томе имамо подршку наших пријатеља - таква одлука је немогућа да буде донета у Савету безбедности УН", рекао је Дачић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару