Читај ми!

Дачић: Америчка подршка ка ЕУ

САД подржавају напоре Србије ка уласку у ЕУ, као и ка што скоријем добијању датума за одржавање прве међувладине конференције, рекао премијер Ивица Дачић у Америци. "Џенерал електрик" заинтересован за градњу ветропаркова у Србији, као и за сарадњу у изградњи "Јужног тока", каже Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Сједињене Америчке Државе подржавају напоре Србије ка уласку у Европску унију, као и ка томе да што пре добије датум за одржавање прве међувладине конференције, преноси Танјуг.

На почетку дводневне радне посете Америци, после састанка са сталним представником Сједињених Америчких Држава при УН Самантом Пауер, премијер је рекао да је са њом разговарао о ситуацији на Косову и имплементацији Бриселског споразума.

"Позитивно је оцењена чињеница да је у миру одржано поновљено гласање у северној Косовској Митровици и поздрављени су напори Србије ка Европској унији, као и ка што ранијем добијању датума за одржавање прве међувладине конференције", рекао је премијер.

Он је додао да је "америчка администрација веома позитивно опредељена према развоју наших билатералних односа".

Премијер ће сутра учествовати у раду седнице Савета безбедности УН, на којој ће бити разматран редовни извештај о ситуацији на Косову и Метохији.

Дачић је истакао да је очигледно остварен напредак у имплементацији Бриселског споразума и да је то "пре свега био резултат напора које је Србија уложила и поред великих проблема који су долазили са приштинске стране".

Србија је, како је рекао премијер, испунила све оно што је пред њу постављено као критеријум за добијање датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ и Влада очекује такву одлуку у децембру.

"Јасно је речено да САД подржавају такав став ЕУ", додао је премијер.

Дачић је најавио да ће у склопу припрема за одржавање сутрашње седнице Савета безбедности УН о Косову разговарати и са сталним представником Руске Федерације у УН Виталијом Чуркином, као и са шефом мисије Кине при УН Лију Ђијејијем.

"Џенерал електрик" у Србији?

Говорећи о економским темама, Дачић је рекао да је компанија "Џенерал електрик", иначе једна од највећих у свету, заинтересована за градњу ветропаркова у Србији, што је пројекат вредан 300 милиона евра, као и за сарадњу у изградњи компресорских станица и турбина за гасовод "Јужни ток", преноси Фонет.

После састанка са представницима ове америчке компаније, премијер је изјавио да је "Џенерал електрик" у Србији заинтересован и за пројекте у области здравства, железнице, као и за чишћење Дунава и тако даље.

"Оно што је можда најважније од свега, они су заинтересовани да производе наших најсавременијих компанија пласирају широм света, као и на она места где би те компаније могле да буду у функцији добављача за производе које производе компаније које су директни сарадници "Џенерал електрика"", истакао је Дачић.

Премијер је најавио да ће разговори са "Џенерал електриком" бити настављени наредних месеци у Београду, где је та компанија недавно преселила своју канцеларију за југоисточну Европу.

За нас је од велике важности да "Џенерал електрик" буде присутан у Србији закључио је Дачић. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару