Читај ми!

Шест пута већа излазност у Митровици

На поновљене изборе у Косовској Митровици изашло 22,38 одсто бирача или 5.231 грађанин, саопштио ЦИК. Биралишта затворена у 19 часова, пребројавање гласова у Косову Пољу почело нешто пре поноћи. Прелиминарни резултати у понедељак. Избори протекли мирно, уз изузетно велике мере обезбеђења.

23.20 - Прелиминарни резултати са поновљених локалних избора на три бирачка центра у северној Косовској Митровици биће познати тек у понедељак ујутро, изјавио је српски члан ЦИК- Ненад Рикало.

22.15 - Изборни материјал са гласачких места из Митровице стигао у Центар за пребројавање гласова у Косову Пољу. Чланови изборних одбора присуствоваће пребројавању гласова.

20.45 - У три гласачка центра у северној Митровици гласало 22,38 одсто бирача или 5.231 грађанин, 997 особа гласало условно, пошто се њихова имена нису нашла у бирачким списковима на местима где су хтели да гласају, саопштио ЦИК.

19.35 - У ЦИК-у одлучено да се гласови пребројавају у Косову Пољу, због чега је мало вероватно да ће током вечери бити саопштени прелиминарни резултати, јавља извештач РТС-а. 

19.10 - Затварањем изборних места завршено гласање у северној Косовској Митровици. Свима који су се затекли на биралиштима у 19 часова омогућено да гласају. 

18.44 - До 18 часова изашло 21,12 одсто бирача, односно 4.938 људи, јавља извештач РТС-а. 

15.48 - До 15 часова на биралишта је изашло 4.100 грађана, што је око 18 одсто, показују подаци листе "Српска". 

13.20 - Бирачи изостављени са спискова могу да гласају на условним листићима или да оду до бирачког места на коме су уписани, кажу у ОЕБС-у.

12.30 - До 12 часова гласало око 2.300 грађана, подаци су које је саопштила "Српска",  јавља извештач РТС-а Андрија Игић.   

09.10 - Кандидат "Српске" Крстимир Пантић гласао у Медицинској школи, јавља репортер РТС-а Наташа Мијушковић.   

08.05 - Гласови ће се бројати у Косовској Митровици, тако да се први прелиминарни резултати гласања очекују после 22 сата. 

07.10 - Гласачка места у сва три бирачка центра отворена су на време, јавља извештач РТС-а. 

Поновљено гласање на локалним изборима у северној Косовској Митровици обележено је већом излазношћу бирача, али и одлуком ЦИК-а да се пребројавање гласова обави у Центру за пребројавање гласова у Косову Пољу. Председница ЦИК-а Ваљдете Дака саопштила је да је на биралишта изашло 22,38 одсто бирача или 5.231 грађанин, док је 997 особа гласало условно, пошто се њихова имена нису нашла у бирачким списковима на местима где су хтели да гласају.

ЦИК је у суботу увече одлучио да се гласови пребројавају у Косовској Митровици да би после целодневног инсистирања ОЕБС-а комисија одлуку променила и одлучила да се гласачке кутије из Косовске Митровице преместе у седиште ЦИК-а у Косову Пољу.

Централна изборна комисија је заседала тек око 19 часова у непотпуном саставу, од девет чланова, седници је присуствовало њих пет. Нису били присутни председница комисије и једини српски представник, а одлука је донета тесном већином - 3:2.

Изборни материјал са гласачких места у северном делу Косовске Митровице стигао је око 10.15 сати у Центар за пребројавање гласова у Косову Пољу. Пребројавање гласова је почело нешто пре поноћи, а ЦИК је саоптшио да ће први прелиминарни резултати бити познати у пондељак. 

Гласачки материјал ОЕБС је по затварању изборних места превезао до Центра за пребројавање гласова, а пре гласачких листића, аутобусом су у Центар за пребројавање гласова пребачени чланови изборних одбора.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало изјавио је, по затварању изборних места, да је одлука о пребројавању гласова у Центру за пребројавање донета под притиском ОЕБС-а, без неколико чланова ЦИК-а.

"Без икаквог разлога се баца сумња на један процес који је био апсолутно чист и исправан до овог тренутка. До 19 часова никаквих нерегуларности није било. Од 19 часова када је ОЕБС почео да обавља своје радње од тог тренутка су почеле спорне радње које ће сигурно испратити процес до краја", оценио је Рикало.

Представницима српских листа није јасно зашто гласови нису пребројани у Косовској Миторовици, зашто представници косовске полиције, Еулекса и Кфора нису могли да обезбеђују пребројавање гласова када су током целог дана обезбеђивали 27 бирачких места у три бирачка центра.  

”Заиста није било никакве потребе да се бирачки материјал износи из школа, да се не дозволи члановима бирачких одбора да преброје гласове, јер на крају крајева сав тај материјал би био однет у Приштину. Централна изборна комисија би могла да изврши контролу и утврди да ли има неких неправилности”, каже кандидат за градоначелника Грађанске иницијативе "Српска" Крстимир Пантић.

Кандидат Грађанске иницијативе СДП за градоначелника Косовске Митровице Оливер Ивановић изјавио је да се ником не верује, тако да је и ОЕБС једноставно под знаком сумње.

"Чим немамо контролу над потпуним процесом, оставља се могућност да неко у једном сегменту искористи наше одсуство, убаци целу кутију, како се то догађало на неким ранијим изборима. Ја се ипак надам да то овога пута неће бити случај, тим пре јер су наши чланови бирачких одбора отишли одмах на пребројавање. Добио сам уверавање од ОЕБС-а да ће бити спремно 27 столова који ће бројати свако бирачко место понаособ", рекао је Ивановић.
 

Шеф Мисије ОЕБС на Косову, амбасадор Жан Клод Шлумберже, поздравио је мирно гласање у три бирачка центра у Северној Митровици.

"Веома сам задовољан што данас није било инцидената и што је гласање добро протекло. Сви актери одговорни за безбедност, косовска полиција, Еулекс и Кфор, као и политички субјекти који су учествовали на изборима у Северној Митровици, допринели су овом мирном окружењу", рекао је Шлумберже.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је раније данас да је одзив бирача далеко већи него 3. новембра и да би градоначелник могао бити изабран већ у првом кругу.

После обиласка сва три изборна центра, Вулин је истакао да је веома задовољан првенствено како све протиче мирно, како људи без атмосфере страха, притисака, насиља и нереда долазе и испуњавају своју грађанску дужност.

"Ово је за нас празник. Данас су Срби у Косовској Митровици одлучили да послушају све који им добро мисле - председника Републике, своју владу, патријарха и председника Републике Српске", нагласио је Вулин додајући да су грађани одлучили да судбину узму у своје руке.

Проблем са бирачким списковима

Кандидат "Српске" Крстимир Пантић имао је проблем са бирачким списком, јер су он и његова породица били уписани на различитим местима. Наиме, Пантић није могао да гласа у Основној школи "Свети Сава" јер није био на списку, затим је отишао у Техничку школу, међутим, пошто ни тамо није био на списку, гласао је у Медицинској школи.

Носилац те листе Данијела Вујичић указала је на неисправност бирачких спискова, истакавши да су представници "Српске" на то упозоравали и приликом првог круга гласања.

"Бирачки спискови нису урађени онако како треба, нити је поштована процедура и на то смо указивали раније и бирачи ће имати проблем, јер ће морати да шетају од једног до другог бирачког места", рекла је Вујичићева.

Координатор управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина Љубомир Марић рекао је да је задовољан одзивом грађана на поновљеним изборима и да се нада да ће излазност и даље бити добра како би се омогућило формирање ЗСО.

Гласачка места отворена су у седам часова, а према речима члана Централне изборне комисије Косова Ненада Рикала, том приликом није било проблема.  

После обиласка три бирачка центра, шеф мисије ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумберже изразио је задовољство током избора.

"Веома сам задовољан развојем ситуације", изјавио је он новинарима после обиласка гласачког центра у Техничкој школи.

Избори су понављени због инцидената 3. новембра, када је око 17 часова гласање прекинуто, након што је група маскираних људи упала на бирачка места и разбила гласачке кутије.

У три бирачка центра у северној Косовској Митровици, где су избори понављени, има укупно 27 бирачких места на којима право гласа има око 23.000 грађана. Гласање је трајало до 19 часова.

Грађани северне Косовске Митровице бирали су одборнике за локални парламент, као и  градоначелника између пет кандидата.

Кандидати за градоначелника су Крстимир Пантић из Грађанске иницијативе "Српска" коју подржава Влада Србије, Оливер Ивановић из Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", Агим Дева из Демократског савеза Косова, чији је лидер косовски премијер Хашим Тачи.

Кандидати за градоначелника Косовске Митровице су и Адријана Хоџић, директорка Канцеларије Владе Косова за северну Митровицу, и Димитрије Јањићијевић из Самосталне либералне странке.

У три српске општине на северу Косова и Метохије челни људи су изабрани у првом кругу локалних избора 3. новембра, а у шест српских општина јужно од Ибра градоначелник ће бити изабран у другом кругу избора 1. децембра.

У Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу 3. новембра победу су однели кандидати Грађанске инцијативе "Српска" - Вучина Јанковић, Стеван Вуловић и Драган Јаблановић.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару