Дрецун очекује понављање избора у северној Митровици

Oчекујеm да избори у северној Косовској Митровици буду поновљени, али остаје да се види у ком обиму и на којим бирачким местима, каже председник Одбора за КиМ Милован Дрецун. Седница Одбора 7. новембра.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује да ће на сутрашњем састанку премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу бити донета одлука о понављању избора у северној Косовској Митровици.

Дрецун је новинарима у парламенту рекао да очекује да избори у северној Косовској Митровици буду поновљени, али да остаје да се види у ком обиму и на којим бирачким местима, као и да очекује да ће изборни листићи, који су однети пре затварања бирачких места, бити прихваћени.

"Неопходно је да се на састанку у Бриселу дефинише како ће се решити ситуација на Косову и Метохији - евидентно је да је дошло до нарушавања регуларности процеса, посебно у северној Косовској Митровици и како ће се омогућити Србима на северу Косова који желе да гласају, да то и ураде", рекао је Дрецун.

ЕУ не сматра Београд одговорним за инциденте који су се десили, каже Дрецун и не очекује да ти инциденти угрозе европски пут Србије.

Међутим, Дрецун је рекао да су организатори и заговорници бојкота, озбиљно напали регуларност избора, али и националне и државне интересе и опстанак Срба на Косову и Метохији.

"То је био организован покушај да се уруши држава", навео је Дрецун и додао да је потребно утврдити како је дошло до наведених инцидената, као и ко је обезбедио долазак екстремиста из Републике Српске и Црне Горе.

"То је изашло из легалног политичког деловања и ушло у фазу деловања против државе", рекао је Дрецун.

За четврак, 7. новембар, заказао је седницу Одбора за Косово и Метохију, јер су се "стекли услови да јој тада присуствују и представници извршне власти".

И посланик СПС Ђорђе Милићевић рекао је да кључ за решавање питања око избора сутрашњи састанак у Бриселу где се може доћи до резултата и договора да се створе услови како би имали регуларне изборе у Покрајини.

Милићевић је рекао да бојкот избора није успео ни поред огромних притисака, претњи и инцидената. Он је додао и да се мора доћи до компромисног решења, као и да инциденти неће угрозити европски пут Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару