Читај ми!

Мартиновић: Наставићемо да радимо на повећању сточног фонда и улагањем у говедарство

Министар пољопривреде Александар Мартиновић се састао са представницима пољопривредних удружења – произвођача млека и одгајивача говеда. Министру су представљени изазови са којима се суочавају произвођачи млека и говеђег меса. Мартиновић истиче да ће наставити са политиком повећања премија за млеко и субвенцијама за млечно говедарство као и повећањем сточног фонда који ће остати приоритет Владе Србије.

Представници пољопривредних удружења произвођача млека и удружења одгајивача говеда од раније траже исплату субвенција од 17.000 динара за сертификовано семе, упис парцела на основу изјаве, субвенције од 100.000 динара за јунице, стопирање неконтролисаног увоза млека и регулисање робне берзе.

Приликом састанка министра и предстваника удружења је поручено да ће Србија наставити да ради на повећању сточног фонда и да улаже средства у развој говедарства, као једну од кључних области српске пољопривреде.

Министру Мартиновићу су на састанку представљени кључни изазови са којима се млекари и узгајивачи говеда широм Србије суочавају.

Субвенције, премије и улагања

У саопштењу министарства се наводи да су разматране мере које би допринеле превазилажењу тих изазова и стимулисању младих да остају на селима и баве се овом граном пољопривреде.

Мартиновић је указао да су током прошле године премије за млеко и субвенције за млечно говедарство повећане, те да је Министарство пољопривреде увело низ мера које су усмерене на унапређење и повећање сточног фонда.

Навео је да ће се са том политиком наставити и у будућности, те да ће повећање сточног фонда остати један од апсолутних приоритета Владе Србије.

Саговорници министра пољопривреде су се, како је наведео у саопштењу, такође сагласили да је потребно наставити са строгом контролом увоза меса, млека и млечних производа, а у циљу заштите домаће производње.

Мартиновић је саговорницима захвалио што су проблеме, предлоге и идеје изнели "на један конструктиван и цивилизован начин, још једном нагласивши да је дијалог и блиска сарадња државе и пољопривредника једини начин да се српска пољопривреда унапреди".

Подсетио је да Министарство пољопривреде на годишњем нивоу издваја 900 милиона евра за субвенције по најразличитијим основама.

Мартиновић је представницима пољопривредних удружења предочио да ће Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије ускоро организовати јавно слушање на тему реконфигурације подстицаја из буџета Републике Србије.

Позвао их је да у узму активно учешће у теми, истакавши притом да ће се залагати за то да јавна слушања овог типа постану пракса и да се одржавају два пута годишње.

Састанку су испред Удружења произвођача млека Мачванског округа присуствовали Горан Васић и Милош Галонић, испред Удружења одгајивача говеда расе "лимузин" присуствовао је Мирослав Киш, док је у име Удружења одгајивача говеда централне Србије присутан био Милија Паламаревић.

У разговору су, поред министра Мартиновића, учествовали државна секретарка у Министарству пољопривреде Ливија Павићевић, помоћници министра Ненад Катанић и Милица Неђић, директори Управе за ветерину и Управе за аграрна плаћања Живко Матијевић и Слободан Николовски, као и Ненад Терзић из Сектора за аграрну политику Министарства.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару