Ивановић: "Мала влада" на Космету

Заједница српских општина, која треба да буде формирана одмах након локалних избора на Косову, биће "мала влада", рекао кандидат за градоначелника Северне Митровице Оливер Ивановић. Како ће она функционисати зависиће од тога ко буде изабран на изборима, каже Ивановић.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић рекао је да ће Заједница српских општина бити изузетно значајно тело, а да ће њено функционисање зависити од људи који буду изабрани на локалним изборима 3. новембра на Косову.

Гостујући у програму митровичког радија Контакт плус, Ивановић је указао на то да ће Заједница српских општина, која треба да буде формирана одмах након локалних избора на Косову, бити "мала влада".

Како је објаснио, Заједница ће бити формирана тако што се прво формира Скупштина Заједнице српских општина коју ће чинити изабрани одборници из четири општине са севера Косова, са могућношћу за проширење.

"Скупштина Заједнице српских општина изабраће извршне органе који ће бити задужени за здравство, школство, социјална питања, локалну инфраструктуру, медије - биће то мала влада", рекао је Ивановић.

Ивановић је нагласио да ће функционисање Заједнице српских општина након избора у великој мери зависити од тога ко ће бити изабран.

"Ако изаберемо слабе личности у Скупштину Заједнице српских општина, ако нам градоначелници општина буду слабе личности, онда ће нам се догодити најгоре могуће, јер Заједница неће значити ништа," упозорио је Ивановић.

Како каже, Заједница са лошим, слабим и неспособним људима биће "ништа" за Владу Србије, власти у Приштини и биће ништа за међународну заједницу.

"То би био најгори могући сценарио", упозорио је Ивановић.

Према његовим речима, Заједница ће добијати на значају и преузети велике одговорности, уколико буде кадровски јака.

"Србија се обавезала да на Косову неће директно финансирати своје институције, али хоће преко Заједнице. Заједница је нешто што је новитет и што не треба потцењивати јер она може бити јако значајна", рекао је Ивановић.

Без бојкота избора

Оливер Ивановић, који је и кандидат за градоначелника Северне Митровице на предстојећим локалним изборима, одбацио је могућност успешног бојкота избора.

То је можда била опција пре неколико месеци, али је, истиче, сада јасно да се држава Србија залаже за овако решење и за учешће на изборима.

"А ми не можемо опстати ако немамо чврсту и најбољу могућу сарадњу са државом Србијом, то су многи грађани на Косову и Метохији схватили и то се види свакодневно", каже Ивановић.

Ивановић је упозорио да се у случају бојкота угрожава здраство, школство, локална самоуправа, култура, социјална питања и све што је грађанима важно да би могли да опстану и са тим се, каже, не треба играти.

Како је истакао, Срби на КиМ и неалбанци морају поштовати сваког ко буде на челу власти у Србији, јер они немају другу владу и другу државу.

"Не можеш државу поштовати само када ти одговара, а када ти не одговора онда не и користити сва могућа средства да оспориш право Влади и Скупштини Србије да у наше име одлучује. То се једноставно не може толерисати и то ствара једну веома лошу слику у преосталом делу Србије о нама", закључио је Ивановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи