Читај ми!

Николић са Шимоном Пересом

Постоји простор за јачање економске сарадње Србије и Израела, поручио председник Томислав Николић у Јерусалиму и захвалио на подршци око питања Косова и Метохије. Председник Израела Шимон Перес задовољан што ЕУ озбиљно разматра Србију као нову чланицу.

Председник Србије Томислав Николић заложио се у Јерусалиму за јачање економске сарадње Србије и Израела и захвалио тој земљи на принципијелној подршци ставу Србије о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије.

Николић је, после разговора са израелским председником Шимоном Пересом, кога је позвао да дође у Београд, рекао да је његова посета Израелу израз захвалности Србије и његове личне на том доследном и приципијелном ставу.

"Моја посета је израз захвалности и за подршку напорима које улажемо са циљем изналажења решења које би било у интересу стабилности. Србија је посебно захвална на разумевању са којим држава Израел приступа том питању од великог значаја за нас. Очекујемо да ће постојећа позиција бити сачувана", рекао је Николић.

Николић је поручио да у Израел долази са великим задовољством и у уверењу да ће његова посета резултирати даљим јачањем сарадње Србије и Израела на обострану корист.

"Моја посета се реализује у светским и регионалним околностима које још више намећу потребу јачања билатерлане сарадње Србије и Израела и на тај начин јачања њихових појединачних и заједничких капацитета за суочавање са изазовима савеременог света", рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија жели да даље унапређује економску сарадњу са државом Израел, а његова посета има за циљ да реафирмише могућности и потребу за даљим јачањам сарадње у области инвестиција, финансија, пољопривреде, информационих технологија и војнобезбедностном сектору.

Он је рекао и да као посебну част и привилегију доживљава то што ће имати прилику да у име Србије и њених грађана ода почаст жртвама холокауста у меморијалном центру Јад Вашем.

"Како сам обавештан, ту постоји и посебан део посвећен логору Јасеновац у коме је током Другог светског рата на територији такозване Независке државе Хрватске вршена масовна егзекуција на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома", рекао је Николић.

Он је истакао да је за њега посебна привилегија и познанство и разговор са председником Израела Шимоном Пересом, који је, како је рекао, инспирација свим национално одговорним лидерима у свету.

Перес је Николића дочекао у председничкој палати уз највише државне почасти, интонирање химне и свечану гарду.

Перес: Градимо свет на науци и новим технологијама

Председник Израела Шимон Перес рекао је у Јерусалиму да је веома задовољан што ЕУ озбиљно разматра Србију као нову чланицу због напретка у дијалогу Београда и Приштине, истичући да све конфликте треба решавати на тај начин.

"Ви на Балкану пролазите кроз фазу евроинтреграција, које сада оживљавају. Веома сам срећан што ЕУ сада озбиљно разматра могућност да прихвати Србију као нову чланицу. Такође сам веома срећан због вашег дијалога са Косовом. Сви конфликти треба да буду разрешени дијалогом", поручио је Перес, после разговора са председником Србије Томиславом Николићем.

Израелски председник се заложио за јачање сарадње две земље, истичући пријатељство два народа и могућност за обогаћивање тог пријатељаства новим садржајима.

"И председник Николић и ја желимо да градимо свет који се заснива на науци и новим технологијама у новим светским односима", рекао је Перес.

Он је пренео уверавања Николићу да ће у Израелу увек бити прихваћен као прави пријатељ, код људи који који желе пријатељство са српским народом.

"Желимо да то пријатељство у будућности испунимо новим садржајима, пре свега сарадњом у области науке, технологије и пољопривреде", рекао је Перес.

Он је рекао и да је посебно задовољан што је у делегацији Србије и министар пољопривреде Србије Горан Кнежавић, истичући да је пољопривреда за Израел важно научно подручје.

Перес је Николићу пожелео добродошлицу и престоноци Изаела истичући да се нада да ће посета српског председника бити "пуна пријатељства и задовољства".

Србија може много да научи од Израела

Председник Николић је, у интервјуу Џерузалем посту, изјавио да Србија има много да научи од Израела, како је рекао, "не само како се воли своја земља, већ како да се створи земљиште од песка, како да се развије висока технологија, како да се нахрани свој народ".

Николић је истакао и "многе историјске паралеле између Срба и јеврејског народа". Како је рекао, оба народа била су под страном окупацијом и изложена протеривању: "Ви имате изреку: 'Следеће године у Јерусалиму!' За неке наше људе она гласи: 'Следеће године на Косову!'"

У интервјуу који ће у потпуности бити објављен у петак, Николић је рекао да Србија неће признати независност Косова, упркос "ужасном притиску" с којим се суочава.

Николић је рекао да постоји бојазан да ће Иран наставити напоре да развије свој нуклеарни пограм, упркос настојањима Запада да га заустави.

"Иран ће наставити свој програм. Ја не видим жељу тамо да се заустави њихов програм, чак и када би њихови пријатељи саветовали да то ураде", рекао је Николић.

Председник Србије је у тродневној посети Израелу и палестинским територијама и састаће се с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, председником Кнесета Јулијем Еделштајном, министром пољопривреде Јаиром Шамиром и председником Палестинске управе Махмудом Абасом, као и грчким јерусалисмиким патријархом Теофилом Трећим.

Џерузалем пост наводи да је Николић изазвао велику контроверзу јуна 2012. када је у интервјууу за цроногорску телевизију одбио да убиства у Сребреници 1995. године означи као геноцид, најавивши да неће ићи на годишњу комеморацију, као што је његов претходник учинио.

У том интервјуу, Николић је рекао да су озбиљни ратни злочини почињени од стране неких Срба које би, како је рекао, требало наћи, гонити и казнити, али је упркос томе истакао да се то не може дефинисати као геноцид.

То је изазвало негативне реакције, осуду шефа дипломатије ЕУ и Стејт департмента, између осталих, наводи израелски лист.

У десет месеци колико је од тада прошло, Николић је имао времена да поново то размотри. И 25. априла се извинио за злочине, рекавши: "Клечећи молим за опроштај за Србију за злочине почињене у Сребреници", наводи лист.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару