Читај ми!

Вучић у Хрватској

На позив шефице хрватске дипломатије Весне Пусић, Александар Вучић борави у радној посети Загребу. Вучић ће се у понедељак састати са државним врхом Хрватске, a према оцени аналитичара, његова посета мења српско-хрватске односе на боље.

Први потпредседник Владе Александар Вучић борави у посети Загребу, где ће у понедељак састати са председником Хрватске Ивом Јосиповићем премијером Зораном Милановићем, министром одбране и будућим европским комесаром Антом Котромановићем. Вућић је у Загреб дошао на позив потпредседнице хрватске владе и шефице дипломатије Весне Пусић.

Последњи пут у Загребу Вучић је био у мају 1990. године на никад завршеној фудбалској утакмици Динама и Црвене звезде. Америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен уврстила је ту утакмицу међу пет спортских догађаја који су променили свет, јер је била увод у распад државе.

Сада, како кажу у Загребу, посета Вучића, као главног актера српске политике, потпредседника владе и лидера највеће странке, мења српско-хрватске односе на боље. Зато је Вучић и медијска "тема дана", што је и назив емисије Хрватске радио-телевизије, у којој је гостовао.

"Ја никада нисам склон великим и историјским изјавама, већ прагматичном померању ствари унапред, што мислим да је важно за цео регион, али пре свега за Србију и Хрватску", рекао је Вучић гостујући на ХТВ-у.

Према његовим речима, има много ствари које могу да се ураде и унапреде. "И једни и други, уз то што имамо различите погледе на прошлост или део наше прошлости, око чега не можемо да се договоримо, треба да гледамо у будућност и видимо које проблеме можемо да решимо", истиче Вучић.

На питање о својим ранијим изјавама, Вучић је рекао да њему није проблем оно што су изговарали и чинили хрватски политичари.

"Мој посао је да водим политику Србије и да радим на зближавању две земље. Не мора то да буде љубав, али пријатељство је добродошло. Важно је да ствари поставимо на одговоран начин", рекао је Вучић.

Он је рекао да је хрватске политичаре изабрао хрватски народ и да верује да ће сарађивати с онима који су легално изабрани у Србији.

''Око 'Олује' и оног шта се тада збивало различито мислимо, ви се поносите, ми тугујемо, али не требамо да причамо о томе, него о оном шта можемо да решимо. Различити погледи на прошлост не смеју да раздвајају за будућност", рекао је Вучић и нагласио да Србији треба помоћ Хрватке на путу у ЕУ, али и да је Хрватској добро да има пријатеља на истоку.

Истичући да је Србија важно тржиште за хрватске производе, Вучић је нагласио да треба да буде што више српских привредника у Хрватској. Рекао је и да се проблеми за Хрватску која као чланица ЕУ 1. јула излази из Цефте могу решити билатералним споразумима.

Хрватску владу занима проблем несталих лица и ту су могући договори с Министартвом правде око измене законских норми у Србији које се тичу изручења починилаца најтежих кривичних дела, рекао је и додао да Србију интересује статус и положај Срба у Хрватској.

Економска сарадња за бољи живот грађана

"О томе смо увек спремни за разговор, као и за разговор о статусу хрватске мањине у Србији", рекао је Вучић и нагласио да Србију највише занима економски напредак и сарадња и од чега грађани двеју земаља могу да живе боље.

"За то морају бити расположене обе владе и оба друштва. Увек ћемо на утакмицама видети колико има страсти и фрустрација, али то није велик проблем. Проблем је ако не успемо политичку и економску сарадњу да подигнемо на виши ниво, а ми то можемо", рекао је Вучић.

Вучић је поручио и да је српски државни врх јединствен око будућих односа с Хрватском и да очекује да српски председник Томислав Николић буде у Загребу на прослави уласка Хрватске у ЕУ, али и да је уверен да ће Николић и хрватски предсендик Иво Јосиповић добро да сарађују.

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић најавила је разговоре о питањима прошлости - још нерешеним после рата, као што су тужбе за геноцид, али пре свега о питањима будућности.

Хрватска својим чланством од јула доводи Европску унију и на западну границу Србије. Како кажу у Загребу, поделиће са Србијом своје искуство из приступних преговора које су почели 2005. године и ангажовати је у прекограничним пројектима за које новац дају европски фондови.

Друго су економски односи које треба уобличити према бриселским правилима, али и уравнотежити отварањем хрватског тржишта за српске компаније.

Политички аналитичар Жарко Пуховски упозорава да уласком Хрватске у ЕУ настају нове, тешко прелазне границе. "Има врло много ситних проблема. Сви се, бојим се, баве великим симболичким питањима, а заборављају се животни проблеми - питања преласка границе, путовања, међусобне трговине", напомиње Пуховски.

Хрватска дипломатија негира да је Вучић позван под притиском Вашингтона и Берлина, како су извештавали неки медији.

Било је већ српско-хрватских састанака који су показали, кажу у Хрватској, колико су добросуседски односи важни и Загребу и Београду, а подсећају и на то да је позивница за прославу чланства Хрватске у ЕУ 30. јуна послата и председнику и премијеру Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару