Читај ми!

Мркић у Монголији

Посета Монголији прилика да представнике многих земаља упознамо са суштином споразума Београда и Приштине, како би било јасно да се није реч о признању независности Косова и Метохије, рекао министар спољних послова Србије Иван Мркић.

Суштина споразума Београда и Приштине није признање независности Косова и Метохије са чим ћу у Монголији упознати учеснике министарске конференције Заједнице демократије, изјавио је министар спољних послова Иван Мркић.

Министар Мркић састао се у престоници Монголије, Улан Батору, са замеником државног секретара САД Билијем Бернсом, а у разговору је руководству Србије одато признање због успешно завршеног бриселског дијалога са Приштином.

"На састанку са Бернсом наглашена је даља спремност САД да подрже Србију у њеним досадашњим настојањима да се у региону среде прилике, уз пуну заштиту нашег народа на Косову и Метохији, и да Србија крене путем неометаног развоја и добије значај и подршку коју одавно заслужује," рекао је Мркић.

Уз то Мркић каже и да жели да сви пријатељи који су нас до сад подржавали то наставе да чине и даље због чега је важно да им се објасни суштина споразума са Приштином, да не би неко помислио да корачамо ка признању Приштине.

Мркић је рекао да на конференцији у Улан Батору учествују представници више од 100 земаља, а по последњој евиденцији присуствоваће јој више од 50 министара од чега 18 из Европе.

"Присутна је и Кетрин Ештон, а дошли су и министри из Америке, Латинске Америке, Африке. Ово је прилика за нас да, осим са домаћинима, разговарамо и са бројним другим учесницима", рекао је Мркић.

Посету Монголији српска делегација, према његовим речима, користи како би предала писма председника Србије Томислава Николића која се превасходно односе на бриселски споразум.

Министар Мркић је најавио и да ће имати низ билатералних сусрета са монголским званичницима, међу којима су монголски премијер, председник земље, као и министри иностраним послова и енергетике.

Домаћин скупа, који се одржава од 27. до 29. априла у Улан Батору, јесте председник Монголије Чахија Елбегдож, а учесници су шефови дипломатија, представници међународних организација и парламентарци.

Теме пленарних заседања на министарској конференцији Заједнице демократија су демократија, транзиција, цивилно друштво и борба против корупције.

Панелисти скупа су, међу осталим, заменик америчког државног секретара Бил Бернс, министри спољних послова Шведске - Карл Билт, Словачке - Мирослав Лајчак, Пољске - Радослав Сикорски, Норвешке - Еспен Еиде, Литваније - Линас Линкевичиус, Киргистана - Еријан Абдилдајев, Тајланда - Сурапонг Товичакчаикуи, Туниса - Отаман Жеранди и Индонезије - Марти Наталенгава.

Заједница демократија је међународна коалиција демократских земаља која има за циљ унапређење и јачање демократских стандарда и институција широм света. Основана је на конференциј у Варшави 2000. године, а данас окупља више од 100 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару