Читај ми!

Ештон: Другачија балканска прича

Премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи, договором у Бриселу, показали су да су напредовали од политичара до миротвораца који желе бољу будућност за своје народе, пише Кетрин Ештон у ауторском чланку за "Њујорк тајмс". Балкан је био познат као колевка рата, а од сада би могао бити познат као колевка мира, закључује висока представница ЕУ.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон оценила је да су премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи прошлонедељним договором у Бриселу показали да су напредовали од политичара до миротвораца који желе бољу будућност за своје народе, али је упозорила да је остало још много тога да се уради.

Ештонова је, у ауторском чланку под насловом "Другачија балканска прича" објављеном у онлајн издању Њујорк тајмса, подсетила да је новија историја западног Балкана, као и остатка Европе, исписана крвљу и да је народ региона довољно патио.

"Прошлог петка, Ивица Дачић и Хашим Тачи одлучили су да раде другачије. После шест месеци директних разговора, премијери Србије и Косова договорили су се да нормализују односе", навела је она.

"Оно што су Ивица Дачић и Хашим Тачи показали када су дошли у моју канцеларију било је да имају храбрости да замисле бољу будућност за своје народе. У то полажем наду (истичем "наду" пошто то још није сасвим извесно")", пише у ауторском тексту.

Ештонова је, међутим, упозорила да то није крај пута, већ "раскршће на којем су прошле седмице двојица храбрих људи изабрала пут мира". Она је подсетила да многи нису ни сањали да је такав исход могућ пре шест месеци, када су се Дачић и Тачи први пут састали у њеној канцеларији у Бриселу.

Ештонова је истакла да је њена канцеларија годинама посредовала у техничким разговорима двеју страна, али да су ти разговори "доспели до тачке када је био нужан политички подстицај, а то је значило ангажовање двојице премијера".

Према њеним речима, ни Дачић ни Тачи, у време првог сусрета, 19. октобра, нису били сигурни како ће вест о њиховом састанку бити примљена код куће.

"Када је наш фотограф снимио заједничку фотографију двојице људи, чувала сам је све док двојица премијера нису проценила да може бити објављена", рекла је Ештонова.

Задатак двојице премијера био је да нађу начина да помогну десетинама хиљада Срба са севера Косова, а сврха првог састанка била је да се види да ли је дошло време за одржив дијалог, казала је она.

"Ја сам сматрала да јесте. Што је још важније, и они су исто мислили", додала је висока представница ЕУ.

Ештонова је подсетила да је уследило још девет састанака и да је на неке од њих позивала и заменике премијера и друге представнике обеју страна пошто би, како је истакла, договор био чврст само уз подршку шире коалиције и у Србији и на Косову.

Међутим, "остаје још много тога да се уради како би се договорено спровело у дело", упозорила је она. Ештонова је указала на то да трајне промене захтевају храбро руководство.

"Успостављање мира захтева трагање за заједничким темељима и планирање заједничке будућности. У протеклих шест месеци, видела сам људе из Београда и Приштине како напредују од политичара ка миротворцима. Знали су да преузимају ризик, али, што је за сваку похвалу, то их није одвратило", пише ауторском тексту Кетрин Ештон, који ће сутра бити објављен у штампаном издању.

"У протеклих сто година, западни Балкан је био познат као колевка рата. Од сада, могао би бити познат као колевка мира", закључила је висока представница Европске уније.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару