Конституисан Одбор за уставно-правни положај Војводине

Посланици Скупштине Војводине изабрали недостајуће чланове Одбора за питања уставно-правног положаја, који треба да размотри Предлог декларације. Владајућа коалиција спремна за одређене измене, опозиција тражи ванредне изборе.

Скупштина Војводине конституисала је скупштински одбор за питања уставно-правног положаја покрајине који треба да оцени текст декларације коју је усвојила Влада Војводине пре него што се о њој изјасни покрајинска скупштина.

По Пословнику о раду Скупштине Војводине, тај скупштински одбор има 15 чланова од којих су 11 посланици, а четири се бирају из реда истакнутих научних и стручних радника.

За преостале чланове Одбора изабрани су професор Правног факултета у Београду Стеван Лилић, пензионисани професор Правног факултета у Новом Саду Момчило Грубач, новосадски адвокат Срђан Сикимић и доцент на новосадском Правном факултету Слободан Орловић.

Прву тројицу, како је прописано, предложила је владајућа већина, док је Слободана Орловића предложила опозиција.

Све посланичке групе гласале су за предложене кандидате, осим посланика Демократске странке Србије.

Председник покрајинског парламента Иштван Пастор по функцији је и председник Одбора за питања уставно-правног положаја Војводине.

Пастор је раније најавио да ће се предлог декларације наћи на првој наредној седници покрајинског парламента, чим Одбор буде дао своје мишљење о њој.

Потпредседник Владе Војводине Драгослав Петровић изјавио је да је покрајинска влада спремна да, под одређеним условима, прихвати да декларација о уставним и законским правима Војводине претрпи одређене измене.

Петровић, међутим, каже да основна порука из декларације коју је предложила покрајинска влада не сме бити доведена у питање, објаснивши да се то односи на поштовање Устава и законитости и инсистирање на још чвршћој сарадњи измедју републичких, покрајинских и локалних органа.

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки каже да текст декларације о заштити уставних и законских права Војводине може бити много бољи и додао да ће представници те странке, амандманима покушати да поправе тај документ.

Очекујем, рекао је Богарошки, да на седницама скупштинског Одбора за питања уставно-правног положаја Војводине, ту декларацију дотерамо и уозбиљимо.

Опозиција не одустаје од својих захтева

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић изјавио је да је задовољан што је одложена скупштинска расправа о декларацији о заштити уставних и законских права Војводине, коју је раније предложила покрајинска влада, јер тај документ, како је оценио, не представља опште политичко мишљење о стању у Војводини.

Опозиција је спремна за дијалог са представницима власти о том документу рекао је Мировић и додао да се, кроз рад одбора, у наредним недељама очекује стручна анализа декларације и коригован политички одговор на предложени документ.

Мировић каже да очекује да ће за петицију, којом се тражи оставка председника Владе Војводине Бојана Пајтића и расписивање ванредних покрајинских избора, до краја ове седмице бити прикупљено око 100.000 потписа грађана.

Мировић је поновио захтев за расписивање ванредних покрајинских избора јер, како је рекао, не види ниједан други дугорочни излаз из политичке кризе у којој је Војводина осим расписивања ванредних избора.

Посланик Демократске странке Србије у Скупштини Војводине Бранислав Ристивојевић оптужио је владајућу већину у Покрајини да наставља да нарушава уставност и законитост.

Ристивојевић каже да декларације није ни требало да изађе у јавност, нити да се нађе пред покрајинским посланицима и да је одавно требало расписати ванредне покрајинске изборе "да се види шта грађани мисле".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару