Читај ми!

Вучић: Нећемо добити датум у јуну!

Представник немачког парламента Гинтер Крихбаум изјавио да није важно када ће Србија започети преговоре са ЕУ, већ када ће завршити започете реформе. Александар Вучић претпоставља да је порука немачког парламентарца да у јуну нећемо добити датум почетка преговора са ЕУ.

После разговора делегације немачких и француских парламентараца са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, представник Бундестага Гинтер Крихбаум рекао је да није важно када ће Србија започети преговоре са Европском унијом, већ када ће завршити започете реформске процесе. Вучић је оценио да је то, заправо, пристојан начин да се саопшти да датум преговора о приступању ЕУ нећемо добити у јуну.

"Када је у питању датум преговора, предност бих дао квалитету над брзином. Небитно је када ће преговори почети, већ када ће се завршити и када ће реформе бити спроведене", рекао је Крихбаум.

Према његовим речима, не треба се фиксирати на само добијање датума, већ гледати како да се реформе учине што успешнијим.

"Реформе које се остварују у смислу побољшања правосуђа, стварања бољих услова за инвестиције и бољег економског амбијента јесу много важније, а датум је у односу на то мање значајан", рекао је Крихбаум.

Александар Вучић је рекао да претпоставља да је порука немачког парламентарца требало да буде да од датума нема ништа.

"Само је то саопштено на пристојан начин. Ја сам и на састанку рекао да сам таквом поруком веома разочаран", приметио је Вучић.

Како је истакао, Србија ће и даље бити посвећена свом развоју и модернизацији. Вучић је нагласио да није рекао да од датума неће бити ништа.

"Наравно да се надамо и радимо све што можемо у складу са Уставом и законима ове земље. Али, на жалост, многи нису разумели шта сам говорио претходних дана", објаснио је Вучић.

"За нас је боље да се решења нађу што пре, да не тактизирамо и не одуговлачимо, као и да истовремено сачувамо наше националне интересе и да се наш народ на Косову и Метохији осећа сигурно и безбедно", прецизирао је Вучић.

Вучић је поручио да политика Србије није и неће бити политика прошлости, него политика будућности, да ће Србија наставити свој пут ка ЕУ и да разуме све обавезе не само у дијалогу Београда и Приштине, него и у другим областима.

Како је истакао Вучић, од Немачке и Француске очекује да помогну Србији на путу ка Европској унији, посебно када је реч о дијалогу, упркос замеркама на рачун наше земље, о којима су га обавестили и којих, како је рекао, није било мало.

"Нисам говорио о форми и формату преговора. Говорио сам о суштини. Суштина је да ми и данас размењујемо поруке са западним партнерима, да разговарамо о томе. Гледамо како да превазиђемо ову ситуацију и покушамо да дођемо до стварног наставка дијалога и до решења", рекао је Вучић.

Истакао је са та врста разговора не престаје и да је решење оно што је кључ.

"То није питање датума. У разговору са француским и немачким парламентарцима рекао сам да заслужујемо поштовање ЕУ, али да нећемо да их молимо ни за шта", објаснио је Вучић.

Парламентарка из Француске Даниел Ороа истакла је да је Србија урадила много али да је сада на прекретници када је реч о дијалогу.

"Александар Вучић је формулисао шта је ваша највећа тешкоца, и ми смо разумели да је потребно да се поштују права четири општине на северу и да је то незаобилазно. То решење подразумева да и једна и друга страна учине уступке ка компромису", сматра Данијел Ороа.

Вучић је још једном указао својим саговорницима да Србија не може да потпише нешто што не може да спроведе, али да је посвећена проналажењу решења и да ће у сваком случају наставити свој европски пут.

Реакције запада на одлуку Србије да не потпише понуђени споразум биле су, према његовим речима, очекиване.

"Код једног дела западних земаља има забринутости како ће даље бити настављен дијалог. Али, нико није спреман да баци под ноге претходних седам, осам месеци преговора", рекао је Вучић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару