Читај ми!

Кирби: Обе стране да попусте

Оптимиста сам да ће споразум бити постигнут. Постоје сигнали да ће разговори бити настављени, оценио амбасадор САД Мајкл Кирби. Вашингтон снажно подржава дијалог под окриљем Европске уније, рекао Кирби.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби оптимиста је кад је реч о наставку дијалога Београда и Приштине, очекује да обе стране мало попусте како би се нашло трајно решење и истиче да САД снажно подржава дијалог под окриљем ЕУ.

"Оптимиста сам да ће споразум бити постигнут. Постоје сигнали да ће разговори бити настављени", рекао је Кирби на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, после састанка са члановима посланичке групе пријатељства са САД.

Амерички амбасадор је рекао да претпоставља да ће у следећој рунди доћи до, како је рекао, позитивног исхода.

"Јасно је да има места за преговоре, а када је реч о дијалогу увек неко мора да да и да мало попусти и претпостављам да ће тога бити на обе стране јер је то случај у сваком дијалогу", рекао је Кирби.

Амбасадор САД навео је преговори још трају и да "још нема закључака", а да САД пружа снажну подршку дијалогу у којем посредује ЕУ.

"Верујем да обе стране имају на уму и да су свесне да је у њиховом интересу да се споразум постигне и пронађе трајно решење и верујем да и Приштина има исто то на уму", рекао је Кирби одговарајући на питање да ли очекује да Приштина учини уступке.

На питање о евентуалном укључивању САД у дијалог, Кирби је рекао да је његова земља укључена и да редовно одржава састанке са представницима власти у Београду.

"Ми смо укључени у све то, али нисмо присутни за столом (преговарачким)", објаснио је Кирби.

У прилог томе Кирби је рекао да је амерички државни секретар Џон Кери разговарао са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и да је обавештен о току дијалога.

Коментаришући спекулације да би у петак могао да се одржи састанак у Бриселу, Кирби је рекао да не зна да ли ће у петак бити тог састанка, али да зна да Ештонова и ЕУ желе да се договор постигне, али да се још не зна како ће изгледати формат будућег процеса.

"Уколико не буде састанка у Бриселу или на неком другом месту, молим вас да не извлачите погрешне закључке. Оптимисти смо, али да ли је у питању петак, субота, недеља...", није прецизирао амерички амбасадор, додајући да сама географија иде у прилог томе да до састанка не дође будући да је председник Србије Томислав Николић у Њујорку, а премијер Ивица Дачић у Москви.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару