Читај ми!

Николић у Њујорку

У Генералној скупштини УН одржаће се јавна расправа о раду међународних ад хок трибунала за ратне злочине, у којој ће учествовати и председник Србије Томислав Николић. Предвиђен је и састанак Николића и генералног секретара УН Бан Кимуна.

Председник Србије Томислав Николић допутовао је у Њујорк где ће говорити у дебати при Генералној скупштини Уједињених нација (УН) под називом Улога међународног кривичног правосуђа у остваривању помирења.

Скуп ће отворити председник Генералне скупштине Вук Јеремић, а потом ће се присутнима обратити генерални секретар УН Бан Кимун.

Вук Јеремић је изразио задовољство што, како је рекао, покушај бојкота није успео, нарочито после великих притисака последњих неколико недеља да се од расправе одустане.

"Тема међународног кривичног правосуђа је врло важна тема и остаће забележено да је Србија прва држава чланица УН која је то питање званично ставила на дневни ред. Оно што буде изречено на тој расправи постаће званични документ УН, а биће то и прилика да се представи избалансиранија слика догађаја из прошлости који су били обухваћени међународним трибуналима и утврди пуна истина о сукобима због којих су ови трибунали формирани", рекао је Јеремић.

После двојице лидера УН, почиње јавна дебата на којој ће говорити представници 50 држава, а први међу њима биће председник Николић.

У јавној дебати о раду међународних кривичних судова, 50 држава чланица Уједињених нација пријавило се да званично изнесе став, а самој дискусији присуствоваће представници већине држава чланица УН.

Према до сада доступним подацима, учешће су од држава најавили: Русија, Кина, Јапан, Аустралија, Швајцарска, Хрватска, Индија. Такође, на скупу ће говорити представници Аргентине, Уругваја, Чилеа, Венецуеле, Албаније, Новог Зеланда, Бангладеша, Египта, Јужне Африке, заједнички представник Европске уније, Турске, Бразила, Пакистана, Колумбије, Палестине и други.

У поподневном делу биће одржана два панела под називом Правда и Помирење, за који су учешће пријавили еминентни правни стручњаци и познаваоци прилика на Балкану током деведесетих година.

Председник Николић ће се по подне састати са генералним секретаром УН Бан Кимуном са којим ће разговарати о тренутној ситуацији на Косову.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару