Читај ми!

Светски медији о одлуци српске владе

Одлука Владе Србије да одбије споразум са Приштином могла би да угрози пут Србије ка Европској унији, коменатришу светски медији. Српске власти нагласиле да желе наставак дијалога, истиче се у извештајима.

Светски медији известили су да је Србија одбила да потпише споразум заснован на принципима који је понудила Европска унија, уз коментаре да би таква одлука могла да угрози пут Србије ка ЕУ.

Светски медији преносе и да су српске власти нагласиле да желе наставак преговора с Приштином.

Америчка агенција Асошиејтед прес оцењује одлуку власти у Београду да не потпише споразум као "пркосан потез", који би могао да "стави на коцку на намеру Србије да уђе у Европску унију и подгреје напетост на Балкану".

"Одбацивање предлога споразума, могло би да представља 'озбиљан ударац' намерама Србије да постане чланица ЕУ, што подразумева и милионе долара обећаних фондова. Могло би да доведе и до јачања напетости на Балкану, и данас прикљештеном између крвавих ратова деведесетих година", наводи америчка агенција.

АП као најспорнију тему преговора наводи питање статуса северног Косова, подсећајући да је Немачка одустајање Београда од контроле над тим делом покрајине поставила као кључни услов за почетак преговора о приступу Србије Европској Унији.

Француска агенција Франс прес преноси да је Србија одбила да "потпише споразум чији је циљ био ублажавање тензија с Косовом" и који је "сматран кључним условом за почетак преговора о европским интеграцијама".

И француска агенција наглашава да Србија жели да настави преговоре с Приштином.

Британски Би-Би-Си, подсећајући да Београд не признаје независно Косово, пише да је пред Србију стављен услов да се до уторка одрекне контроле над севером Косова у замену за почетак приступних преговора са ЕУ.

Сличне коментаре пренела је и британска агенција Ројтерс, која оцењује да би преговори Србије о приступању ЕУ, које је угрозило одбијање споразума, представљали "прекретницу у опоравку Србије после деценије ратова и изолације", као и помоћ економији која је "још највећа у бившој Југославији".

Италијанска агенција АНСА у први план истиче да је, поред тога што је Србија одбила да потпише споразум, Београд спреман да настави преговоре са Приштином, уз посредовање ЕУ, са циљем да на миран начин и кроз дијалог дође до трајног решења кризе на Косову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару