Читај ми!

Дачић: Приче о мојој смени српска посла

Медијски написи о мојој смени нарушавају преговарачку позицију Београда, каже премијер Ивица Дачић и истиче да је спреман да понуди функцију свакоме ко може боље од њега да разговара са Хашимом Тачијем. Веома тешки дани су пред нама, јер се са сваким новим разговорима враћамо на почетак, каже Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да су пред Београдом "веома тешки дани" када је реч о дијалогу с Приштином и оценио да медијски написи о његовој смени нарушавају преговарачку позицију Београда.

Дачић је у изјави Танјугу после седнице Савета безбедности УН на којој је тема била Косово, рекао и да је спреман да понуди функцију свакоме ко може боље од њега да разговара са косовским премијером Хашимом Тачијем.

Премијер је истакао и да су медијске спекулације по којима њему не би одговарао договор са Приштином због могуће реконструкције владе - "српска посла".

"Док сам био у Бриселу читао сам на интернету у пет текстова да ћу бити промењен као премијер, да ће бити реконструкција владе. Јесмо ли ми нормалан народ, јесмо ли ми нормална држава, зар не схватамо да сами себи тако нарушавамо наш државни и национални интерес", упитао је премијер Србије.

Дачић је рекао да "не прича о себи лично", али да се пита "како може неко да иде да преговара у име Србије", а да се пише "да само што није смењен".

"Ево им функција премијера, ко год је хоће нек дође да разговара са Тачијем ако може боље. Овде није реч о Ивици Дачићу, реч је о Србији", закључио је председник Владе.

Говорећи о наставку дијалога са Приштином, Дачић је рекао да су пред Београдом "веома тешки дани".

"Веома тешки дани су пред нама зато што се сваки пут када се воде ови разговори враћамо на почетак, у све тежим и све горим условима. Ми у разговорима немамо на кога да се ослонимо. Немамо кога да консултујемо, замолимо да направи неку добру услугу за нас. Геостратешки је Србија у веома неповољној позицији", оценио је Дачић.

Дачић је истакао да пријатељи Србије који се налазе на Истоку немају утицаја на догађања у Европској унији.

"Ми на Западу скоро да немамо ниједног моћног пријатеља и то је последица онога што се догађало у протеклих неколико деценија", навео је Дачић.

Према његовим речима, разговори у Бриселу морају да се наставе и да се дође до озбиљнијег помака ка компромису.

"Разлике су исте као и пре, у степену овлашћења које треба да има заједница српских општина. Надам се да су сви свесни да Србија жели да направи искорак и да жели да дијалог успе, али са друге стране ми морамо да имамо предлог који би на одговарајући начин могао да реши проблем паралелизма институција, као и да буде прихватљив за Србе који живе на Космету", рекао је премијер Србије.

Сматра да је неопходно да се у Београду направи свеукупна анализа, и да се види какве су последице једне или друге одлуке.

"Свима је јасно да уколико не дође до договора да ће Србија бити оптужена за то", додао је Дачић, оценивши да ако не буде договора "то значи и крај у овој години за добијање датума за отпочињање преговора".

"Опет, не можемо прихватити нешто што није могуће, јер је ниво овлашћења који се даје српским општинама готово никакав. Треба имати пуно политичке воље и храбрости да се искорачи даље. Највише руководство Србије треба да има јединствен став како даље", закључио је српски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи