Читај ми!

СВМ против закона о јавном информисању

Председништво Савеза војвођанских Мађара оценило да је Нацрт закона о јавном информисању и медијима у целости неприхватљив и штетан за мађарску заједницу у Србији, због чега та странка неће подржати усвајање закона у предложеном облику.

Из Савеза војвођанских Мађара поручују да је Нацрт закона о јавном информисању и медијима потпуно неприхватљив, да је штетан за мађарску националну мањину и да због тога неће гласати у за његово усвајање.

СВМ ће надлежном министарству и Влади Србије предложити да повуку Нацрт закона и да у припрему новог укључи и представнике те странке у Скупштини Србије, као и представнике стручних радних тела Националног савета Мађара.

СВМ је у саопштењу оценио да је Нацрт закона површан и недоречен и да је на штету мађарске националне заједнице у Србији.

За СВМ је посебно неприхватљиво да у Нацрту није дефинисан досадашњи систем финансирања редовних трошкова пословања појединих медија, што ће довести у питање опстанак издавачких кућа Мађар Со и Хет Нап, пише у саопштењу.

Додаје се да ће приватизацијом у локалним медијима попут јавних информативних предузећа Радио Суботица и Бачка Топола информисање на мађарском језику, односно на језицима националних заједница, бити доведено у питање.

"Нацрт закона несумњиво доводи до смањивања права на информисање на матерњем језику националне заједнице Мађара, као и осталих мањинских националних заједница и стога је у супротности са Уставом Србије у ком се изричито наводи да се достигнути ниво људских и
мањинских права не може смањивати", наведено је у саопштењу.

СВМ сматра да је Нацрт закона неусклађен са важећом медијском стратегијом, која је у Србији усвојена 2011. године и која омогућује националним саветима националних заједница да буду оснивачи медија.

"Ако предложен Нацрт закона у овом и сличном облику стигне у скупштинску процедуру, посланици СВМ ће предложити амандмане усклађивања закона са Уставом и медијском стратегијом, у интересу мађарске националне заједнице у Србији", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи