Читај ми!

Реаговања на седму рунду дијалога

У последњој рунди дијалога са Приштином постављени неприхватљиви услови који су испод минимума националних интереса, поручују посланици СНС-а. У ДС-у истичу да подржавају процесе који воде отварању преговора за приступање ЕУ, док ДСС сматра да је српска позиција у дијалогу "спуштена до дна". Заједничка конференција за новинаре у Бриселу корак више у дијалогу, кажу у ЛДП-у.

Дан после маратонске седме рунде преговора у Бриселу, владајућа коалиција поручује да су пред Србију постављени неприхватљиви услови, али да се мора наћи праведно решење како би дошло до стабилности у региону. Док ДС подржава сваки процес који води што скоријем отварању преговора за приступање ЕУ, у ДСС-у се надају да Београд неће прихватити "срамне услове" који се постављају у дијалогу с Приштином.

У Скупштини Србије данас није било пленарне седнице, али су посланици и власти и опозиције дошли како би, преко медија, позвали представнике Владе да дођу у парламент и разговарају са њима о дијалогу у Бриселу. 

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да су у последњој рунди дијалога пред Србију постављени неприхватљиви услови и да сматра да се "малтене дошло у ситуацију попут оне у Рамбујеу, да се Србији нуди нешто за шта сви унапред знају да не може да прихвати, јер је испод минимума националних интереса". 

"Чињеница је да оно што је понуђено као уступак Приштине за договор не представља никакав суштински помак. Ми нећемо да претворимо заједницу српских општина у невладину организацију", нагласио је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Дрецун је рекао да је ситуација таква да није направљен помак у смислу поштовања макар "средњег нивоа захтева Србије и предлога за компромисно решење".

Он није желео да говори о детаљима шта је тачно тражено од Србије, наводећи да је то питање за оне који су учествовали у преговорима.

Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић рекао је да се у преговорима Београда и Приштине мора наћи праведно решење како би дошло до стабилности у региону.

"Добро је што се разговара. Оптимиста сам да ће се доћи до повољних решења која ће довести до стабилности у регону", рекао је Раденковић новинарима у парламенту.

Посланик СПС-а оценио је да се у преговорима иде ка приближавању ставова и да се мора доћи до компромиса.

Раденковић је поручио онима који желе да разговори пропадну да је "боље 100 година разговарати него један дан рата".

Он је додао да Приштина не може "а приори да одбацује било шта", као и да обе стране морају аргументовано да приближавају ставове и да не види разлог за забринутиост.

Председница парламентарног Одбора за европске интеграције Милица Делевић рекла је да подржава сваки процес који води што скоријем отварању преговора за приступању Србије ЕУ.

Коментаришући јучерашњи дијалог у Бриселу, Делевићева је рекла да нема довољно података да би могла да каже како је састанак протекао и да за процену резултата и тога докле смо стигли треба питати оне који су у дијалогу учествовали.

Делевићева, која је и посланик ДС-а, на питање да ли је известан договор 2. априла, када ће бити следећа рунда разговора, одговорила је да је у овом тренутку важније шта се може урадити да извештај који Европска комисија подноси средином априла буде позитиван, а не размишљати колико смо близу, а колико далеко од датума. 

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије Слободан Самарџић рекао је да се нада да Београд неће прихватити, како је рекао, "срамне услове" који се постављају у дијалогу с Приштином и да 2. априла неће бити ништа од договора.

Самарџић је новинарима у Скупштини рекао да је очигледно да је Влада Србије спустила преговарачку позицију "до самог дна" и да то није смела да уради и истакао да је потребно прекинути дијалог Београда и Приштине и почети нову фазу преговора о суштинском
питању статуса Косова.

"Добро је што се ствар није завршила 20. марта, како су неки најављивали, али није добро што је Влада Србије своју преговарачку позицију до те мере спустила да, и ако добије оно што тражи, то неће бити довољно са становишта Устава Србије и са становишта легитимних захтева Срба на Косову", рекао је Самарџић.  

Заједничка конференција за новинаре позитиван помак 

Посланик Либерално-демократске партије Иван Андрић оценио је да је заједничка конференција за новинаре српског и косовског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија корак више у дијалогу, као и да о досадашњем току дијалога треба да се расправља у републичком парламенту.

Андрић је новинарима у парламенту рекао да ниједан посланик није упознат са садржајем споразума, а камоли да ли ће га бити и какве су последице. Ово је деликатан тренутак. И даље су много извеснији лошији сценарији него добри сценарији, каже Андрић.

"Апелујем на политичку одговорност свих учесника у политичком животу Србије, а пре свега људи који воде те преговоре – (Ивице) Дачића, (Александра) Вучића и (Томислава) Николића –да на озбиљан начин разговарамо о томе", нагласио је Андрић.  

"Наш преговарач је на заједничкој конференцији за штампу доминирао. Чини ми се да су његове политичке поруке биле озбиљније, а успео је да буде чак и духовит, усудио бих се да кажем, чак и шармантан", рекао је Иван Бауер из СДПС-а. 

Да је заједничко појављивање Дачића и Тачија пред новинарима добар знак сматра и бивши државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић.

Ивановић је Танјугу рекао да велика одмереност у изјавама Дачића и Тачија указује да обојица воде рачуна о томе да свог саговорника не доведу у деликатну позицију некаквим претераним оптимизмом који би изазвао бурну реакцију код куће. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи