Читај ми!

УРС тражи дијалог о уставним променама

Уједињени регони Србије залажу се распараву о уставним променама, каже портпарол те странке Марко Селаковић. Међу свим предлозима на столу треба да се нађу децентрализација и регионализација Србије, као и директан избор градоначелника, напомиње Селаковић.

Портпарол Уједињених региона Србије Марко Селаковић рекао је да се та странка залаже за расправу о уставним променама, нарочито о децентрализацији и регионализацији Србије, као и директаном избору градоначелника.

Селаковић је напоменуо да Устав Србије треба мењати због децентрализације и регионализације, али и због директног избора градоначелника, јер, како је рекао, само они који су бирани директно од грађана имају легитимитет да на најбољи начин воде градове и општине.

"Уједињени региони Србије од оснивања се залажу за стварање једнаких шанси за све регионе. Најефикаснији пут да се једнаке шансе створе јесте суштинска децентрализација и регионализација Србије. То јасно виде и грађани, јер је Петицију за децентрализацију потписало више од пола милиона грађана", изјавио је портпарол УРС-а Марко Селаковић.

"Успели смо, захваљујући петицији, да вратимо градовима и општинама новац и имовину. Али, за стварање једнаких шанси то није довољно", навео је Селаковић.

Према његовим речима, Устав је кровни документ Србије и неозбиљно га је мењати сваких месец дана.

"Зато се Уједињени региони Србије залажу да се отвори свеобухватна расправа, да се сви предлози уставних промена ставе на сто, и у дијалогу свих утврди да ли, када и у ком правцу треба мењати највиши акт државе. Наравно, на том столу треба да буду и децентрализације и регионализација Србије, као и директан избор градоначелника", рекао је Селаковић.

Осврнувши се нa преговоре Београда и Приштине, Селаковић је истакао да нема чаробног штапића и да се кроз једну или кроз седам рунди не могу решти проблеми који трају деценијама.

"До другог априла и нове рунде преговора чекају нас сигурно многа усаглашавања. Ипак, једно је извесно - мора да се разговара. Без разговора проблеми се неће решити", закључио је Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи