Читај ми!

Британски посланици импресионирани Владом

Чланови британске парламентарне Групе пријатељства са Србијом рекли су да су импресионирани Владом и њеном одлучности за спровођење реформи.

Ова Влада Србије је најодлучнија да спроведе реформе од свих које је Србија имала у протеклих девет година, оценили су чланови британске парламентарне Групе пријатељства са Србијом, који су ове седмице боравили у дводневној посети Београду.

Посланици парламента Велике Британије Стјуарт Ендрју, Клајв Бетс, Џема Дојл и Карен Ламли истакли су, у разговору за лист Данас, да су уверени да је владајућа коалиција у Србији истински решена да одведе државу у ЕУ, и нагласили да ће њихова земља наставити да подржава спрску владу у остварењу кључних циљева.

Према речима саговорника из владајуће Конзервативне и опозиционе Лабуристичке странке, главне теме њихових сусрета са саговорницима из Србије биле су решавање косовског питања, напредак државе у европској интеграцији и повезано питање економских реформи и сарадње.

Конзервативна посланица и шефица Групе пријатељства Карен Ламли наводи да је веома важна чињеница да први пут у протеклих девет година у Србији видимо владајућу коалицију која је истински решена да одведе државу у ЕУ".

"Иако имам одређене резерве, ова влада ме импресионира, јер ми се чини да њени чланови имају јасну идеју где Србија треба да буде и користе језик који разумеју и обични људи, а не само припадници елите. Представници Дачићевог кабинета имају напредне идеје и одлучни су да унапреде стање у економији, која им је на врху агенде", каже каже Ламлијева.

Коментаришући сусрете са српским политичарима, Ламли указује да је председник Народне скупштине Небојша Стефановић изузетан политичар", као и да ће Србија несумњиво остварити напредак на путу ка Унији уколико реши проблем Косова и посвети се унутрашњим политичким реформама".

Посланик Лабуриста у четири сазива и председавајући парламентарног Комитета за локалну самоуправу Клајв Бетс истиче да је за решавање косовског питања потребно да људи престану да гледају уназад и да почну да гледају у будућност, која укључује чланство Србије у ЕУ".

"Европски стандарди су неопходни и у економији, образовању и другим областима јер важна питања као што је борба против организованог криминала или климатских промена не могу да решавању државе појединачно", истиче Бетс.

Џема Дојл, министарка одбране у Влади у сенци" и посланица Лабуристичке партије, наглашава да је од великог значаја то што се и владајуће и већина опозиционих странака у Србији залажу за придруживање ЕУ".

"Битно је да сви буду на истој страни, односно да имају позитиван став о ЕУ. Упркос разликама у начину на које виде ЕУ, и лабуристи и конзервативци у Британији подржавају политику проширења и желе Србију у Унији", наводи Дојлова.

Она наводи да је корупција такодје била једна од тема разговора са саговорницима у Београду, укључујући и представнике британских компанија које послују у Србији, док Ламли каже да су српски званичници увидели да без истинске борбе против корупције неће бити привучени нови инвеститори, што је предуслов за успех".

"Косово јесте важна тема, али инвестиције су предуслов за напредак. Мислим да Влада Србије зна куда треба да иде и суочава се са изазовима које треба да превазидје да би остварила тај циљ", каже Ламлијева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару