ЛДП: Од департизације нема ни речи

Закон о јавним предузећима се не споводи, изјавио потпредседник ЛДП-а Иван Андрић, наводећи да се те фирме злоупотребљавају у политичке сврхе, да су остале корен неликвидности државе и да су директори јавних предузећа и даље функционери политичких партија.

Потпредседник ЛДП-а Иван Андрић оценио да се Закон о јавним предузећима не споводи, јер се те фирме и даље злоупотребљавају у политичке сврхе, а остале су и корен неликвидности државе.

Андрић, у изјави за агенцију Бета, наводи да је "власт већ неколико пута грубо прекршила закон који је донела, а све обавезе из закона бахато игнорише, показујући да нема намеру да било шта промени у најгорем делу српске привреде који производи милијарде евра дугова и губитака".

"На челу јавних предузећа остали су исти директори, исти Управни одбори и исте монополистичке навике и даље спречавају развој конкуренције, а стотине милиона евра пореских обвезника се одлива из јавног сектора", рекао је Андрић.

Потпредседник ЛДП-а је истакао да ни два месеца после усвајања закона "од департизације нема ни речи".

"Напротив, упркос закону који забрањује да директори буду функционери политичких странака, директори Србијагаса, Железница, ПТТ-а, Колубаре и многих других предузећа су високи функционери владајућих странака", рекао је Андрић.

Јавна и државна предузећа су остала корен неликвидности, јер дугују и приватном сектору и једна другима, сматра Андрић и додаје да многа од њих избегавају да плаћају основне обавезе, злоупотребљавају позицију на тржишту и, упркос свим тим повластицама, "већина њих прави застрашујуће губитке".

Андрић је навео да у закону пише да је Влада дужна да одобри програме рада и планове извлачења из губитака свих предузећа који добијају помоћ државе, додајући да ништа од тога није учињено.

"Јавна предузећа и даље злоупотребљавају у политичке сврхе, иако је то забрањено на основу усвојених амандмана ЛДП-а", каже Андрић. "Државни монополисти и даље се комерцијално рекламирају у медијима и на јавним догађајима, иако смо то такође забранили", подсећа Андрић.

Андрић је рекао да се тако купује утицај у медијима, спортским клубовима, локалним самоуправама, а политичке странке остварују утицај који је законом забрањен.

Влада се јавно зарекла да јавним предузећима више неће давати гаранције и субвенције које плаћају сви порески обвезници, али упркос томе је већ у фебруару почела најава ребаланса буџета, подсећа Андрић и додаје да ће и нови кредити бити одобрени Србијагасу, ЕПС, Путевима, ЈАТ-у и другим државним компанијама.

"Губиташи на субвенцијама су по закону дужни да направе план и покажу на шта троше дотације, али до сада то нико није учинио. Управни одбори, који по закону више не постоје, и даље раде у истим саставима и у њима опет доминира партијско управљање", рекао је Андрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи