Читај ми!

Ђилас: Ова влада не функционише

Добијање датума за почетак преговора са ЕУ изузетно важно за Србију, јер нема бољег пута од европског, каже председник ДС-а Драган Ђилас. Ове године ће бити ванредних избора, јер ова влада не функционише, рекао Ђилас и додао да ДС не руши Владу, већ се бави својим програмом и покушајима да опет стекне поверење грађана.

Председник Демократске странке и градоначелник Београда Драган Ђилас каже да је добијање датума за почетак преговора са ЕУ изузетно важно за Србију, јер нема бољег пута од европског. Ђилас је поводом пута Александра Вучића у Берлин рекао да то што је са њим у делегацији била Милица Делевић, значи да из своје странке нема никога ко има везе са евроинтеграцијама. Вучић је одговорио да се Ђилас руководи партијским интересима, док су њему најважнији државни интереси.

Напредак европских интеграција је последица спремности Владе Србије да на Косову прихвати ствари које нису прихватили Борис Тадић и бивша власт, рекао је Ђилас у интервјуу ФоНету.

Имали бисмо напредак и да је Тадић прихватио царину или укидање институција Србије на северу, објаснио је Ђилас, али је питање шта би, у том случају, било на улицама Београда и Србије.

"Дајте да говоримо истину народу, ако сте већ храбри да имате преговоре са Хашимом Тачијем и председницом Косова, будите храбри па реците људима шта у ствари радите", поручио је Ђилас.

Упркос томе што је грађанима доста приче о штапу и шаргарепи, Ђилас је уверен да нема бољег пута од европског и најављује да ће ДС бити конструктивна опозиција и подржавати проевропске законе.

Он, међутим, мисли да ће ове године бити ванредних избора, вероватно на јесен, јер сматра да је свима јасно да ова влада не функционише.

Ако се остави по страни борба против криминала и корупције, Ђилас је рекао да не види чиме би Влада Србије могла да се похвали, поготово што су економски показатељи, како је рекао. гори него у време Владе чију је окосницу чинила ДС.

Ђилас је најавио да ће на изборима тражити од грађана подршку да са тимом људи у целој Србији уради оно што су урадили Пајтић и он у Београду и Војводини.

Без могућности велике коалиције

Упитан о евентуалној великој коалицији, Ђилас је одговорио да за то не види никакву могућност. Каже да је неприхватљиво да у Влади седи са онима који се понашају као странке које су данас у власти или људима који у својим министарствима имају особе које праве спискове неподобних невладиних организација или медија.

"Не желим да седим у Влади у којој, када Београд одлучи да финансира други покушај вантелесне оплодње паровима који су добили дете у првом покушају, два месеца чека сагласност Министарства здравља", рекао је Ђилас.

Према његовим речима, најважније су теме које чине свакодневни живот, и зато жели да ДС води политику решавања животних проблема грађана.

То је политика коју хоћу да видим, а не филозофирања на телевизији и приче "данас Устав под мишку, а сутра не знам где, мало певамо, мало хапсимо, мало правде за грађане, а у џепу ништа", указао је Ђилас.

Коментаришући Вучићев пут у Берлин и то што је са њим у делегацији била Милица Делевић, Ђилас је ракао да је то зато што Вучић из своје странке нема да поведе никога ко има везе са европским интеграцијама.

"Кога ће да поведе, оног из Колубаре, из печењаре? Сашу Мирковића, Башановића, Владу Цвијана, који Саши Драгину, по речима његове супруге, нуди излазак из притвора ако оптужи премијера Србије или Војводине", упитао је Ђилас.

"Он није убица, професор је универзитета, отац двоје деце. Предложио је уредбу коју је усвојила цела влада, а потписао је Ивица Дачић", рекао је Ђилас и упитао како Дачић са слободе и места премијера чека истрагу о његовим контактима са представницима Шарићевог клана, а Саша Драгин мора да седи у притвору?

Ђилас је упитао и када ће власт саопштити резултате истараге о Влади Цвијану, његовим претњама судијама, конфликту интереса. Према његовим речима, на место председника Врховног суда, долази човек који је ослободио доказаног криминалца, кога је у том спору заступао управо Цвијан.

ДС не руши владу

Према оцени Ђиласа, ДС не руши Владу, нити ствара афере у медијима, већ се бави својим програмом, идејама и покушајима да опет стекне поверење грађана.

Демократска странка неће популизмом јурити рејтинг и број гласача, већ ће увек говорити истину, истакао је Ђилас, који верује да ће истина на крају победити.

"Да ли ћемо бити опозиција за шест месеци или четири године и шест месеци? Ако мене питате, већа је шанса да будемо опозиција наредне четири године", рекао је Ђилас и поручио да ће, ако неко у ДС жели у власт по сваку цену, морати њега да смени.

Ђилас је најавио да ће 17. марта бити одржана Програмска скупштина ДС, на којој ће бити усвојен дугорочни план националног опоравка Србије, јер сматра да је економија најважнија.

После недавног Отвореног писма у којем је изашао са грубим нацртом мера за које сматра да су основа економских промена, Ђилас напомиње да ће ДС следеће недеље изнети и нацрт плана по областима, отворен за јавну расправу.

Ђилас је одбацио критике предлога о фиксном курсу и додао да и сам зна да је за то потребно да фискални дефицит буде два одсто, а спољнотрговински дефицит до пет одсто БДП.

Лакше је овако, сматра Ђилас, да се минуси и расипање пара на бесмислице "пеглају" кроз курс, па је привреда за пет година платила курсне разлике 27 милијарди евра. Са фиксним курсом не би било инфлације, а грађани би, према речима Ђиласа, знали колике су им плате и пензије и како да планирају своје буџете.

За то је, међутим, потребно да Влада буде озбиљна и да гувернер не буде политичка личност.

Ђилас је рекао и да се залаже за оснивање државних предузећа, по узору на земље западне Европе, али само у оним областима које су од интереса за државу, као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија.

Влада Србије је за седам месеци задужила земљу за четири милијарде евра, иако су, према речима Ђиласа, сви пребацивали Београду да је са 500 милиона евра презадужен и да ће банкротирати.

Ви у Београду знате да је новац из кредита отишао у инфраструктуру, а не у плате, истакао је Ђилас и позвао СНС и СПС да кажу шта је њихов економски програм, како они планирају да запосле људе и повећају плате.

"Прошло је шест месеци и, осим шеика, нема ни једне друге инвестиције. Ево, сад је власт одлична, правна држава, нема крађе, нема корупције, али где су инвестиције?", упитао је Ђилас.

Ђилас о Јеремићу и Петровићу

Ђилас је рекао да није тражио од Главног одбора гласање о његовом ставу да министри ДС из претходне Владе Србије врате посланичке мандате, али је, како каже, дозволио изјашњавање, пошто се та прича повела у медијима.

"Ваљда странка има право да каже Вуку Јеремићу - ти нас не можеш да представљаш у парламенту", илустровао је Ђилас, који сматра да је већ скандал, сам по себи, то што је он посланик, а уопште није у Србији.

Он сматра да би било невероватно да Уставни суд Србије, на основу Јеремићеве иницијативе, расправља о одлуци страначког органа.

Нема никога ко је ДС дао више од онога што је странка дала њему, осим Зорана Ђинђића, и зато свако мора да буде, на неки начин, војник странке, уз поштовање права да каже шта мисли, рекао је Ђилас и подсетио да је он у протекле четири године слободно говорио шта мисли.

"Ја сам се искрено залагао пре две године да Јеремић буде смењен са позиције министра спољних послова и да дође Милица Делевић, јер сматрам да би за Србију било боље да је она министар, а не Јеремић, али је на крају донета другачија одлука и ја сам је поштовао", рекао је Ђилас.

Према Ђиласовим речима, у случају Душана Петровића није тајна да он већ дуже време прави своју странку и да је чекао начин како ће да испадне жртва ДС, јер га "онај диктатор Ђилас избацује из странке".

Пошто је у Србији сада тема Косова најважнија, Драган Шутановац и Горан Богдановић ће, према речима Ђиласа, остати посланици док се ово питање не заврши, иако су били министри у претходној Влади, јер су повезани са темом безбедности и ситуације у Косову.

Осврћући се на учестале најаве његове смене са функције градоначелника, Ђилас је узвратио да на том месту не седи, јер му је то најважније, већ зато што су га изабрали грађани.

Ако неко хоће да ме смени, нека то уради сутра, рекао је Ђилас и подсетио да је са 25 година и Слободану Милошевићу смео да каже шта мисли и да му тек сада не пада на памет да ћути.

Зато и не размишљам о томе да ли ћу бити смењен са позиције градоначелника, нагласио је Ђилас и закључио да Београд настоји да води најбоље што уме, у сарадњи са коалиционим партнерима, којима такође није лако због односа Републике и Града.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи