Читај ми!

Провера напретка у априлу

Одлука о датуму за почетак преговора са Европском унијом још није донета јер из ЕУ желе да виде како се бриселски договори спроводе у пракси, рекла је потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић најавивши долазак немачко-француске делегације у априлу која ће то да провери.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да одлука о датуму за почетак преговора са Европском унијом још није донета јер желе да виде како се сви бриселски договори Београда и Приштине спроводе у пракси и да у априлу стиже немачко-француска делегација да то на лицу места провери.

"То је изузетно важно питање за нашу земљу, али није бити или не бити. Наравно да желим, и да је за Србију најбоље да датум добијемо у јуну, али ако се којим случајем то не деси, настављамо даље са реформама. Ми реформишемо земљу због себе самих, а не због датума", рекла је Грубјешићева Вечерњим новостима.

Према њеним речима, датум ће доћи као логична последица свега што смо урадили, а што је познато и Берлину. Европске интеграције су процес, а не догађај, каже она, а добијање датума је само један догађај у целом процесу.

Грубјешић је оценила да је сигурно да Србија никад није била ближе добијању датума за почетак преговора са ЕУ.

"Да ли ће то бити у јуну, не знам. Али, знам да смо оставили одличан утисак и на овим последњим разговорима и да ћемо наставити да радимо пуном паром", истакла је потпредседница Владе.

Грубјешићева је рекла да у марту долазе посланици немачке владајуће Хришћанско-демократске уније да се на делу увере у напредак Србије и најавила да ће у априлу доћи и мешовита делегација Бундестага и француског парламента.

"Након извештаја европске комисије и високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, који се очекује средином априла, Немачка ће донети одлуку о датуму за почетак преговора са Србијом. Знамо да је та земља највећа и најмоћнија и да је у њеним рукама одређивање датума", подсетила је Грубјешићева.

"Уверили смо се у директним разговорима да су врло задовољни озбиљношћу којом Влада Србије решава најтеже проблеме, почев од дијалога, борбе против корупције, економије", истакла је Грубјешићева.

Према њеним речима, нема опасности да Србија буде заустављена у реформским процесима, али сигурно је да мора да се настави са радом у различитим областима, међу којима су ревизија реформе правосуђа, успостављање владавине права, борба против организованог криминала и корупције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи